Hotelijeri: Potrebna strategija za povratak na tržište

Hotelijeri vjeruju da će se masovnom upotrebom vakcine ambijent i pristup putovanju promijeniti. Pobjedini sagovornici ističu da većina zemalja i avio-kompanija već uvodi brže testove, koji sa velikom preciznošću detektuju infekciju, tako da će naredna sezona biti dobra. Navode i da je teško predvidjeti razmjere štete od pandemije.

Prema riječima direktora Karisme za Istočnu Evropu Nemanje Kostića, svi kapaciteti u svim industrijama su na minimumu aktivnosti. Ističe da neće biti dovoljna samo vakcina ili da virus prosto nestane, da bismo se oporavili. Moraćemo mnogo toga preduzmemo da bismo vratili poziciju prije pandemije, a onda i ubrzali razvoj koji bi nam omogućio diversifikovanu ponudu i kvalitetnije pozicioniranje. Karisma u svom portfoliju hotela pored Crne Gore posluje i u Hrvatskoj, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Jamajci i Kolumbiji.

“Posljedice su značajno smanjenje broja radnih mjesta i nelikvidnost kompanija. Dugoročno je, međutim, najpogubnija obustava ulaganja u nove projekte”, kaže Kostić, dodajući da vjeruju da će se rast osjetiti već sa masovnom upotrebom vakcine, što se najavljuje za početak drugog kvartala sljedeće godine.

“Međutim, za potpuni oporavak industrije, a posebno u regionu i Crnoj Gori, biće potrebno daleko više od vakcine. Prije svega, jasna strategija kako se vratiti na tržište i dostići poziciju prije pandemije. Iz mog ugla će to biti najveći izazo”, tvrdi Kostić i naglašava da će trebati mnogo rada i da rezultate nećemo postići kao pojedinci, bez institucija i njihove podrške.

“Sve destinacije će biti vrlo agresivne u djelovanju, ne bi li animirale avio-kompanije da postave što veći broj aviona i letova i mi moramo biti spremni za to”, kazao je Kostić i podsjetio da naš region ni prije pandemije nije dostigao kompetitivnost u poređenju sa Grčkom, Italijom, Španijom ili Turskom.

“Mi smo mlada destinacija i potrebno nam je daleko bolje pozicioniranje. Crna Gora se u jednom segmentu, a to je luxury, prilično dobro pozicionirala, ali nijesmo dovoljno odmakli i nijesmo prepoznati kao destinacija atraktivna za turoperatere”, rekao je Kostić.

On je kao dobar primjer naveo Hrvatsku koja je kada nije bila članica EU, kroz model predstečajne nagodbe i kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, uspjela da rekonstruiše i obnovi većinu hotela, koji su izgrađeni 60-ih i 70-ih godina, i time jednim dijelom revitalizovala turoperatorski segment, koji je danas najveći generator prihoda u turizmu.

Istakao je i da bi cjelogodišnje operacije garantovale daleko bolji kvalitet kadrova i usluge i prihode na koje bismo plaćali poreze, isplaćivali zarade i tome bili atraktivniji za investitore, umjesto gubitaka koje generišemo u toku zimskog perioda. Smatra da imamo kapacitet da kroz sportski i kongresni turizam prevaziđemo problem sezonalnosti.

“Vjerujem da će se ovo pitanje ozbiljno razmatrati u narednom periodu. Vremenski uslovi su tokom zime dobri i taj uslov ispunjavamo, a kao najveću prepreku detektujem nedostatak sportske infrastrukture”, ističe on.

I hotelska grupa Casa del Mare, koju čini šest malih hotela u Boki Kotorskoj, zvog pandemije trpi velike gubitke. Kako je Pobjedi kazao vlasnik ove grupe Nikola Milić, neizvjesna je i sljedeća sezona, ali se nadaju oporavku. Vrijeme kada nije bilo gostiju iskoristili su da unaprijede usluge.

“Naš hotelski lanac živi od inostranih gostiju i prirodno je da, usljed zatvaranja granica i pandemije, ovi gosti nijesu mogli doći do nas”,kazao je Milić i naglasio da čine sve da ove godine i uz dodatne inicijative podignu vrijednost brenda na drugi način.

“Sve će umnogome zavisiti od faktora koji su van naše moći – razvoja epidemiološke situacije kod nas i u svijetu, eventualnog razvoja vakcine i slično. Želimo da budemo optimistični da će stvari da se vrate u normalu u što kraćem roku i zbog toga ćemo se truditi da radimo punim kapacitetima i ove zime kako bi održali visoke standarde usluge, dalje unaprijedili procedure i ojačali firmu za neke nove poslovne poduhvate u hotelskoj industrij”, naglašava Milić dodajući da su svi hotelijeri izvukli pouke iz ove karakteristične sezone, a oni su naučili da se posvete svakom gostu pojedinačno.

Popović: Imamo rezervacije za iduću godinu, ali sve zavisi od situacije
Vlasnik Carina Čedo Popović kazao je Pobjedi da je, od tri njihova hotela, samo Park radio dvadesetak dana i da više turizam ne zavisi samo od sebe, te da se nada da će se vakcina naći do kraja godine i putovanja vratiti u normalne tokove.

“Vjerovatno će narod morati da nauči da živi sa virusom. Neće stati život. Ne znam, imamo nekih obećanja i interesovanja za iduću godinu, ali sve zavisi od situacije. Imamo rezervacije i ugovore uz garancije, ali sve je to labilno, ako bude potrajao haos”, kazao je Popović, koji smatra da možemo, ako se nađe vakcina, brzo da se oporavimo a da nivo iz ranijih godina vjerovatno nećemo dostići odmah.

Dodao je da se svakih desetak godina dešava neka problematika u vezi sa turizmom, ali nikad ovakvih razmjera.

“Ipak, očekujem da naredna sezona bude dosta dobra. Vratiće nam se isti gosti – Francuzi, Njemci… poslujemo sada pod brendom Iberostara”, zaključuje Popović.

Kostić: Gradski hoteli će se teže oporaviti

Uzimajući u obzir pandemiju, Kostić konstatuje da je ona trenutno promijenila putne navike i ponašanje u javnom prostoru, ali i da će ljudi uvijek putovati i uvijek željeti da odmor provedu na nekoj od destinacija.

“Ono što vidimo kao proces koji će duže trajati su navike business travelera u odnosu na slobodno vrijeme, te segment gradskih hotela, koji će, zbog promijenjenih navika komunikacije, proći kroz nešto duži period oporavka u odnosu na hotele namijenjene za odmor”, ocijenio je Kostić.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Oprezna trgovina na evropskim berzama

Na evropskim se berzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer nakon višetjednog rasta cijena dionica …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *