Deficit budžeta veći za 80,5 miliona eura

Deficit budžeta za devet mjeseci iznosio je 333,6 miliona eura ili 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 80,5 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U Ministarstvu su kazali da su ekonomska kretanja u zemlji i dalje pod uticajem epidemiološke situacije, što za rezultat ima nastavak trenda pada naplate budžetskih prihoda kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na planirane izmjene i dopune Zakona o budžetu.

“Na drugoj strani, sprovođenje socio-ekonomskih mjera u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po građane i privredu rezultiralo je većom potrošnjom”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,17 milijardi eura ili 25,3 odsto procijenjenog BDP-a, što je 61,9 miliona ili pet odsto manje u odnosu na planirane izmjene i dopune Zakona o budžetu.

“U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 59,8 miliona eura ili 13,3 odsto, kao i kod akciza u iznosu od 13,7 miliona ili 8,3 odsto i to usljed značajnog pada turističkog prometa koji je nastavljen i u septembru”, ukazali su u Ministarstvu.

U izvještaju se navodi da su porezi i doprinosi na zarade zabilježili kumulativan rast od 36,2 miliona ili devet odsto u odnosu na planirane, pri čemu je porez na dohodak veći šest miliona ili osam odsto u odnosu na planirani.

Check Also

Azijska tržišta: Indeksi na novim rekordima

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene dionica dostigle nove rekorde, zahvaljujući nastavku euforije u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *