Zemlje zapadnog Balkana trasiraju put za 5G digitalnu transformaciju

Na susretu ministara koji će se u sklopu Digitalnog samita održati 2. novembra 2020. godine u Tirani, šest zemalja zapadnog Balkana potpisaće momorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju.

Takođe potpisaće se memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu.

Ciljevi Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju su unapređenje i razvoj digitalne integracije i transformacije na Zapadnom Balkanu u skladu sa ranije prihvaćenim međunarodnim obavezama u ovoj oblasti.

Potpisivanjem Memoranduma o regionalnoj interoperabilnosti stvoriće se uslovi za jačanje regionalne saradnje i za podršku digitalnoj integraciji, te razmjeni informacija na otvoren, siguran i pouzdan način, pri čemu se prioritet daje regionalnoj interoperabilnosti i digitalnim javnim uslugama.

Ovo će biti završnica 3. po redu Digitalnog samita koji je počeo virtuelnim sesijama održanim od 26. do 28. oktobra 2020. Samit je okupio predstavnike vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i relevantnih učesnika.

Cilj WB6 Digitalnog samita 2020. je prikazivanje dobrih praksi na zapadnom Balkanu, isticanje dostignuća i rezultata Digitalne agende i istraživanje mogućnosti izgradnje partnerstva s privatnim sektorom, u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Samit će promovisati digitalnu perspektivu zapadnog Balkana u kontekstu integracije u EU, dok će se isticati put naprijed u Digitalnoj agendi, kako bi se dali prioriteti ključnim ciljevima u regiji. Digitalni samit pokrio je četiri glavne platforme: mrežno i uslužno povezivanje, povjerenje i sigurnost, digitalne vještine i digitalna ekonomija.

Check Also

Od srijede ugostiteljski i uslužni subjekti rade od sedam do 18 časova

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je danas nove mjere koje će važiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *