Za rekonstrukciju i modernizaciju barske luke 22,57 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore uvrstila je u Listu prioritetnih projekat temeljne rekonstrukcije i modernizacije Luke Bar vrijedan 22,57 miliona eura. Projekat će biti finansiran iz budžeta Evropske unije u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan, pišu Dnevne novine.

“Svrha predloženog projekta je razvoj novih lučkih kapaciteta u sferi intermodalnog transporta, kao i prevoza putnika u skladu sa urbanističkim planom i razvojnim planovima Luke Bar, poštujući stvarne zahtjeve tržišta i principe održivog razvoja”, navodi se u 27. kvartalnom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul septembar 2020, usvojenom na prošloj sjednici.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije od 22,57 miliona eura odnosi se za četiri planirane komponente, uglavom u sferi intermodalnog transporta.

INTERMODALNI TRANSPORT

Intermodalni transport je sistem koji podrazumijeva prevoz “od vrata do vrata” pod odgovornošću jednog prevoznika, tj. operatora intermodalnog transporta, uz učešće najmanje dva vida transporta. Kombinovani transport je intermodalni transport kod koga se najveći dio transportnog puta realizuje željezničkim ili vodnim prevozom, a početno-završne operacije se obavljaju primjenom drumskih transportnih sredstava. Integralni transport je pojam koji je prihvaćen i bio u upotrebi u Jugoslaviji nekoliko decenija. Pored transporta kontejnera, djelova vozila ili kompletnih vozila jednog vida transporta (drumskog, željezničkog, vodnog) drugim vidom transporta, obuhvata i primjenu paletnih sistema.

NOVI KONTEJNERSKI TERMINAL

Na potpuno istom fonu je Strategija razvoja pomorske privrede koja predviđa gradnju novog Kontejnerskog terminala.

U dokumentu, koji je Vlada usvojila ljetos, predviđa se da bi čitav posao morao biti završen do 2025. godine i da bi se Kontejnerski terminal gradio na bazi koncesija i privatno-javnog partnerstva.

Crna Gora bi izgradnjom novog kontejnerskog terminala imala priliku da postane jedna od prvih luka Evrope za brodove koji dolaze iz Azije.

“Čime bi se povećao dalji transport roba fider brodovima, željeznicom i drumskim saobraćajem prema Centralnoj i Istočnoj Evropi, Sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, te jedna od posljednjih luka Evrope na putu ka Dalekom istoku, što bi osim transportne djelatnosti luci Bar donijelo i šansu za razvoj proizvodnje i pakovanja robe u kontejnerima’”, piše u Strategiji.

UNAPREĐENJE PUTNE INFRASTRUKTURE

Unapređenjem putne i željezničke infrastrukture stvorili bi se i odgovarajući uslovi za multimodalni transportni sistem.

“U tom smislu, biće formirano radno tijelo koje će imati zadatak da prati i koordinira razvoj logističkih aktivnosti preko luke Bar i Crne Gore’” preporučuju autori Strategije.

Nekadašnje Kontejnerske terminale, koji su izdvojeni iz Luke Bar, kupila je prije sedam godina turska kompanija “Global Ports”. Preciznije, Turci su kupili 62,09 odsto akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta u Luci Bar za 8,08 miliona eura. No, pored toga Turci su se ugovorom obavezali na znatno više ulaganja. “Global ports” je preuzeo obavezu da u roku od tri godine realizuje investicije u restrukturisanje kontejnerskog terminala, vrijedne 13,5 miliona eura. Takođe, turska kompanija je bila u obavezi da realizuje i dodatni investicioni program u periodu od pet godina nakon faze restrukturisanja, vrijedan 7,6 miliona eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *