Prvi put u EU registrovano više e-vozila od dizelaša

Dodajte komentar

U septembru je u Evropi prvi put ikada registrovano više hibridnih i električnih modela automobila od onih na dizel gorivo. Folksvagen ponovo bilježi najveću prodaju, ali zahvaljujući svojim novim električnim modelima, među kojima je novi “ID.3” zabilježio nevjerovatno dobar start.

Čitava 2020. godina do sada je bila turbulentna na gotovo svim poljima. Što se tiče prodaje novih vozila u Evropi tokom prvih devet mjeseci, ona je pala za 29% (ukupno prodato 8,54 miliona jedinica). Međutim, postoje jasni znaci koji ukazuju na to da je Evropa i te kako spremna za električnu revoluciju.

Prema Jato Dynamics podacima, revolucija je već počela.

Naime, obrađen je broj novoregistrovanih vozila u septembru u 27 evropskih zemalja, a dobijeni rezultati govore da je ukupano registrovano više elektrifikovanih modela (električni, plug-in hibridi, klasični i blagi hibridi) od onih na dizel-gorivo.

Ovo je prvi put u istoriji da su automobili sa alterantivnim pogonom prodati u većem broju od onih na konvencionalni pogon. Promjena je velika jer su prije samo pet godina, dizel vozila bila dominantna u Evropi.

Rast EV modela za istoriju

Potražnja za putničkim modelima na benzin i dizel pokazuje dvocifreni pad u poređenju sa septembrom prošle godine, dok broj prodatih elektrifikovanih modela bilježi rast od čak 139% na 327.800 jedinica, što je rekord. Ujedno, ovo je i prvi put da su vozila na čistiji pogon prodata u više od 300.000 primjeraka tokom jednog mjeseca.

Početak kraja za dizelaše

Istovremeno, tržišni udio vozila na dizel-gorivo bilježi rekordan pad od 24,8 u septembru.
Prije tačno deset godina, dizelaši su činili 50% registrovanih automobila, dok su elektrifikovani tada činili svega 1%.

Kako kažu stručnjaci iz kompanije Jato Dynamics, ovo u najvećoj mjeri ima veze sa državnim propisima, subvencijama i slično, pa je narod u Evropi počeo da prihvata nove tehnologije.

Za pojedine proizvođače ovo je posebno pogodno, pa je, recimo, Folksvagen uspio da prevaziđe dizel-skandal iz 2015. godine i postane skoro glavni protagonista u novom poglavlju elektrifikacije automobila. Proteklog mjeseca, njemački proizvođač je prodao 40.300 e-modela u Evropi i tako postao drugi najprodavaniji EV brend posle Tojote.

Izvor: Nova.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *