Podrška Evropske unije inovacionom ekosistemu Crne Gore

Dodajte komentar

Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa i ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, posjetile su danas sa svojim saradnicima Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis. Povod posjete bio je predstavljanje podrške koju je Evropska unija pružila za unapređenje kapaciteta IPC Tehnopolis, a koji će se koristiti kao podrška inovativnom razvoju malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Na početku događaja prisutnima se obratio izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, koji je izrazio zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, ali i budućih aktivnosti Tehnopolisa: „Sve aktivnosti i svi događaji koje organizujemo u Tehnopolisu i na drugim mjestima su prvenstveno u cilju podrške razvoju biznisa, konkurentnosti naše privrede kroz promociju novih tehnologija i primjenu inovacija iz svih oblasti privrede. Ove godine, svjedoci smo krupnih i brzih promjena privrednog ambijenta, stoga je naša dodatna obaveza da u setu mjera podrške koje pružamo nosiocima biznis ideja, obezbijedimo i što je moguće veću, kvalitetniju, sadržajniju i blagovremenu – brzu podršku.“ Posebno je istakao da mu je drago što je Tehnopolis danas operativan u punom kapacitetu, kao zbog činjenice da realizuje veliki broj projekata koji se finansiraju iz EU fondova kroz koje se sprovode aktivnosti u cilju dodatne podrške razvoju inovativnih ideja i startup ekosistema Crne Gore.

Zatim se prisutnima obratila Popa, koja je rekla da joj je veliko zadovoljstvo što može da posvjedoči da podrška koju pruža EU pomaže crnogorskim preduzetnicima da stvore novu ekonomsku vrijednost i nova radna mjesta na temelju inovativnih ideja i novih tehnologija. „Investicija EU vrijedna preko 800 000 eura u opremu koja je od presudne važnosti za tri laboratorije u Tehnopolisu obezbijediće crnogorskim malim i srednjim preduzećima alate koji su im potrebni za razvijanje proizvoda i usluga koji mogu biti konkurentni na domaćem i međunarodnim tržištima“, dodala je Popa.

Kako je kazala, podrška koju pruža EU inicijativama poput Tehnopolisa i Strategija pametne specijalizacije ima za cilj da ojača planiranje politika inovacija, odgovori na nedostatke i izazove i podrži dugoročni oporavak, digitalnu tranziciju i konkurentnost crnogorske ekonomije.

Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, kazala je da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo nauke imali jasnu viziju: inovativna Crna Gora, atraktivna destinacija za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija, te su iz te vizije konstantno izlazili temeljni i sjajni rezultati. Ona je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog nedavno dobijene naveće ocjene od strane Evropske komisije u ovoj oblasti. „Ono što mi želimo i podstičemo jeste razvoj inovativne privrede, a ključan temelj za to jeste infrastruktura. Upravo je Tehopolis prva karika Naučno-tehnološkog parka koji realizujemo u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore je izdvojila oko 20 miliona eura za realizaciju Tehnopolisa i centralne jedinice Naučno-tehnološkog parka koji se trenutno gradi u Podgorici. Naš razvoj ne bi bio moguć da nijesmo imali najvažnijeg partnera, Evropsku komisiju, a ono što me danas posebno raduje jeste to što Tehnopolis dobija novu dušu, a to je oprema za tri laboratorije koja je donacija Evropske unije kroz za nas vrlo važan instrument podrške – IPA“, kazala je Damjanović. Na kraju je zaključila da je Crna Gora dio Evrope, ali ono na čemu moramo svi raditi jeste da Crna Gora postane dio EU familije.

Nakon uvodnih obraćanja menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić, predstavio je sve segmente rada, kao i projekte koje implementira IPC Tehnopolis, a koji su finansirani od strane Evropske unije.

Prisutni su zatim imali priliku da obiđu infrastrukturne kapacitete IPC Tehnopolis: Biolab, TECH lab i DATA centar, čije opremanje je finansirala EU, a kofinansirala Vlada Crne Gore kroz projekat “Unaprijeđenje infrastrukture vezane za istraživanje i inovacije koje se mogu koristiti kao podrška razvoju malih i srednjih preduzeća”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *