Kosovo pristupa inicijativi “mini Šengen”

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je da će prisustvovati sastanku lidera zapadnog Balkana posvećenom inicijativi mini-Šengena o jačanju regionalne saradnje, prenosi prištinska Koha.

Inicijativi o mini-Šengenu koju su još krajem prošle godine pokrenuli predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, a koja je predstavljena kao projekat za jačanje regionalne ekonomske saradnje, Kosovo se žestoko protivilo sve do potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine u Vašingtonu početkom septembra.

Tada se jednom od tačaka dokumenta koji je potpisao Hoti, Kosovo obavezalo da će se priključiti ovoj inicijativi.

Svega nekoliko dana nakon događaja u Vašingtonu, Hoti je na konferenciji za štampu u Prištini izjavio da je prištinska delegacija bila protiv tačke o mini-Šengenu, ali da je na zahtjev SAD promenila mišljenje.

Hoti je ovog petka boravio u Skoplju gde se sastao sa svojim sjevernomakedonskim kolegom, Zoranom Zaevom i ujedno počeo sa sprovođenjem druge tačke Sporazuma iz Vašingtona, potpisavši memorandum o „čistoj 5G“ mreži sa SAD-om.

Zaev je potom na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavio da će se sa premijerom Albanije i predsednikom Srbije sastati ovog petka kako bi Kosovu poslali poziv za mini-Šengen, te da očekuje da će se Kosovo pridružiti ovoj inicijativi.

On je dodao da je implementacija principa slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala ovom incijativom u interesu čitavog regiona, i da će ona omogućiti brže pristupanje regiona Evropskoj uniji.

Check Also

Grčku zatvaranje sedmično košta 750 miliona eura

Grčki ministar finansija Kristos Staikuras izjavio je danas da “lokdaun” odnosno stroge restriktivne mjere zbog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *