Kosovo pristupa inicijativi “mini Šengen”

Dodajte komentar

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je da će prisustvovati sastanku lidera zapadnog Balkana posvećenom inicijativi mini-Šengena o jačanju regionalne saradnje, prenosi prištinska Koha.

Inicijativi o mini-Šengenu koju su još krajem prošle godine pokrenuli predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, a koja je predstavljena kao projekat za jačanje regionalne ekonomske saradnje, Kosovo se žestoko protivilo sve do potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine u Vašingtonu početkom septembra.

Tada se jednom od tačaka dokumenta koji je potpisao Hoti, Kosovo obavezalo da će se priključiti ovoj inicijativi.

Svega nekoliko dana nakon događaja u Vašingtonu, Hoti je na konferenciji za štampu u Prištini izjavio da je prištinska delegacija bila protiv tačke o mini-Šengenu, ali da je na zahtjev SAD promenila mišljenje.

Hoti je ovog petka boravio u Skoplju gde se sastao sa svojim sjevernomakedonskim kolegom, Zoranom Zaevom i ujedno počeo sa sprovođenjem druge tačke Sporazuma iz Vašingtona, potpisavši memorandum o „čistoj 5G“ mreži sa SAD-om.

Zaev je potom na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavio da će se sa premijerom Albanije i predsednikom Srbije sastati ovog petka kako bi Kosovu poslali poziv za mini-Šengen, te da očekuje da će se Kosovo pridružiti ovoj inicijativi.

On je dodao da je implementacija principa slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala ovom incijativom u interesu čitavog regiona, i da će ona omogućiti brže pristupanje regiona Evropskoj uniji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *