Hotel “AS”: Država falsifikovanom bankarskom garancijom oštećena tri miliona eura

Dodajte komentar

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Neđeljka Gardaševića koji je, prema stavu Specijalnog tužilaštva, kao predsjednik borda direktora kompanije Montena invest sa Kipra, ponudio falsifikovanu bankarsku garanciju od 3.000.000 eura prilikom privatizacije hotela As u Perazića Dolu, a za koliko je oštećen budžet Crne Gore, piše Pobjeda.

Lažnu bankarsku garanciju, prema navodima optužnice, izdala je Sberbanka iz Moskve, a Gardašević je njom garantovao investicije od 50.000.000 eura za rekonstrukciju hotela As.

Optužbe
Kada je zbog neispunjavanja obaveza, kako se navodi, Vlada Crne Gore preko Ambasade u Ruskoj Federaciji 26. januara 2016. godine dostavila tu garanciju, ona nije mogla biti realizovana s obzirom na to da je neistinite sadržine.

Iz Sberbanke u Moskvi saopšteno je da kompaniji Montena invest sa Kipra nikada nijesu izdali garanciju u iznosu od 3.000.000 eura čime je ova kompanija pribavila imovinsku korist u ovom iznosu na štetu crnogorskog budžeta.

Hotel As prodat je prije nepunih 20 godina rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs na čijem čelu se nalazio Gardašević za pet miliona maraka, uz predviđeno ulaganje od 22 miliona maraka.

Rok za izgradnju je bio kraj 2003. godine. Nesuđeni kompleks sa pet zvjezdica dobio je još jednu šansu od Vlade 2014. godine kada je potpisan aneks ugovora uz bankarsku garanciju na tri miliona eura, za koju se kasnije ispostavilo da je falsifikovana.

Prema aneksu, trebalo je da u prvoj fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine. Nakon što je potpisan aneks, investitor je uložio samo 5,5 miliona, zbog čega je Vlada donijela odluku o raskidu ugovora.

Raskid
Država je prije tri i po godine pred Privrednim sudom pokrenula postupak za raskid ugovora o kupovini hotela, ali to suđenje još traje.

Prvobitno je investitor Nega turs Crna Gora, na zahtjev zaposlenih, pošao u stečaj, ali je nakon usvojenog plana reorganizacije nastavio da posluje.

Kada su se stekli uslovi da postupak bude nastavljen, sredinom novembra prošle godine spisi predmeta su predati Specijalnom tužilaštvu koje je prije deset dana podiglo optužnicu u ovom predmetu.

Država, zajedno sa Budvanskom rivijerom, traži da se utvrdi da je ugovor o kupoprodaji hotela As u Petrovcu iz 2002. godine, kao i aneks ugovora iz 2014. godine zaključen sa kompanijama Nega turs Moskva i Montena invest, raskinut.

Tužbom je, osim ove dvije kompanije, obuhvaćena i crnogorska ispostava Nega tursa, kao i vlasnik Neđeljko Gardašević.

Osim raskida ugovora, traže da se nepokretnosti upisane na Nega turs i na Neđeljka Gardaševića vrate, a ukoliko sud ne prihvati taj zahtjev, onda da se Nega turs obaveže da nadoknadi tržišnu vrijednost ovih nepokretnosti, kao i štetu zbog povrede ugovornih obaveza. Privremenom mjerom, na zahtjev države, zabranjeno je otuđenje i opterećenje na građevini hotela As i na zemljištu od 36 hiljada kvadrata u Perazića Dolu.

Prilikom kontrole optužnice, advokat Miloš Vuksanović sudu je dostavio dokument koji, kako je kazao, svjedoči da je za izdavanje sporne garancije njegov klijent Neđeljko Gardašević platio 195.000 eura provizije.

Dodao je da se taj dokument ne nalazi u spisima, te da ga je odbrana pribavila nakon podizanja optužnice.

Ocijenio je i da je optužnica nepotpuna, a samim tim i nezakonita, jer tužilac, kako je kazao, tokom istrage nije sa jednakom pažnjom utvrdio činjenice koje terete okrivljenog kao i one koje mu idu u prilog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *