Drydocks World novi član konzorcijuma u cilju bržeg razvoja Brodogradilista

Kompanija Drydocks World, koja pripada DP World grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), pridružila se konzorcijumu u cilju tranformacije Brodogradilišta Bijela u prvoklasnu kompaniju za servisiranje, održavanje, popravku i remont superjahti, saopšteno je iz Adriatic Marinasa.

„Konzorcijum, koji čine kompanija za razvoj marine za superjahte i upravljanje marinom Adriatic Marinas, u 100 odstotnom vlasništvu Investicione korporacije Dubaija (ICD), i holandska kompanija Damen, postigao je dogovor da ulogu Damena u razvoju nekadašnjeg Brodogradilišta sada preuzme novi član konzorcijuma, Drydocks World – Dubai“, navodi se u saopštenju.

Drydocks World je, kako su kazali, vodeća kompanija za pružanje usluga servisiranja, održavanja, popravki i remonta jahti, kao i za pomorske i usluge pomorskih platformi u sektorima prevoza, nafte, gasa i energetike.

„Učešće kompanije Drydocks World u projektu Brodogradilišta konzorcijumu donosi značajno iskustvo, vještine i resurse. Pored osnivanja prvoklasnog centra za superjahte u Bokokotorskom zalivu, imaće ključnu ulogu u ostvarivanju ambicija projekta, prije svega da on postane jedan od glavnih pokretača razvoja bokokotorske industrije servisiranja i remonta superjahti“, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora kompanije Adriatic Marinas, Mohammed I. Al Shaibani, saopštio je da taj uzbudljivi projekat, ne samo da će regenerisati brodogradilište, već i cjelokupnu industriju pomorskog inženjerstva, kao i očuvati veliku pomorsku tradiciju koju baštini Crna Gora.

„Naše kolege i partneri iz kompanije Drydocks World sa sobom u projekat donose i ulažu značajne resurse i ekspertizu. Zajedno ćemo pozicionirati brodogradilište u Bijeloj kao jednu od vodećih kompanija za remont i popravku superjahti na Mediteranu“, poručio je Al Shaibani.

On se zahvalio predstavnicima Damena na njihovom velikom trudu da se projekat dovede u fazu u kojoj je danas.

„Nakon završetka radova na remedijaciji, koje realizuje Vlada, transformacija brodogradilišta u kompaniju za popravku i remont superjahti biće realizovana u roku od 36 mjeseci, sa planovima da se već u periodu transformacije počne sa određenim servisnim radovima“, navodi se u saopštenju.

Bijela i Herceg Novi su istorijska postojbina pomorskog inženjeringa u Crnoj Gori, a sa transformacijom brodogradilišta, taj region će, kako je saopšteno, ponovo ponuditi čuvene vještine na pomorskom tržištu Mediterana.

Pored otvaranja kompanije za servisiranje jahti, konzorcijum planira da osnuje akademiju za obuku u Bijeloj, u cilju osposobljavanja budućih generacija pomorskih inženjera iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora i generalni menadžer kompanije DP World, sultan Ahmed Bin Sulayem, kazao je da kompanija Drydocks World ima ključnu ulogu u razvoju Dubaija, koji postaje centar pomorske industrije na Bliskom Istoku.

„Stvaranjem konzorcijuma ovakve vrste između Adriatic Marinas i Drydocks World, dobijamo značajne kombinovane resurse i ekspertizu u cilju razvoja kompanije svjetskog glasa u Crnoj Gori, koji će biti podrška razvoju crnogorske privrede“, rekao je Bin Sulayem.

To partnerstvo će, kako smatra, osigurati brzu tranformaciju brodogradilišta u Bijeloj.

„Ponosan sam što će kompanija Drydocks World, koja kontinuirano i konzistentno sprovodi prestižne globalne projekte, biti u samom centru realizacije strateškog razvojnog projekta u Crnoj Gori“, zaključio je Bin Sulayem.

Drydocks World ima iskustvo u toj industriji od preko 36 godina i predstavlja vodećeg pružaoca usluga u jahting i pomorskoj industriji, kao i u industriji pomorskih platformi u sektorima prevoza, nafte, gasa i energetike.

Godišnje, u prosjeku, završi preko 300 projekata, sa rekordom od 42 istovremena projekta remonta.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *