Drydocks World novi član konzorcijuma u cilju bržeg razvoja Brodogradilista

Dodajte komentar

Kompanija Drydocks World, koja pripada DP World grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), pridružila se konzorcijumu u cilju tranformacije Brodogradilišta Bijela u prvoklasnu kompaniju za servisiranje, održavanje, popravku i remont superjahti, saopšteno je iz Adriatic Marinasa.

„Konzorcijum, koji čine kompanija za razvoj marine za superjahte i upravljanje marinom Adriatic Marinas, u 100 odstotnom vlasništvu Investicione korporacije Dubaija (ICD), i holandska kompanija Damen, postigao je dogovor da ulogu Damena u razvoju nekadašnjeg Brodogradilišta sada preuzme novi član konzorcijuma, Drydocks World – Dubai“, navodi se u saopštenju.

Drydocks World je, kako su kazali, vodeća kompanija za pružanje usluga servisiranja, održavanja, popravki i remonta jahti, kao i za pomorske i usluge pomorskih platformi u sektorima prevoza, nafte, gasa i energetike.

„Učešće kompanije Drydocks World u projektu Brodogradilišta konzorcijumu donosi značajno iskustvo, vještine i resurse. Pored osnivanja prvoklasnog centra za superjahte u Bokokotorskom zalivu, imaće ključnu ulogu u ostvarivanju ambicija projekta, prije svega da on postane jedan od glavnih pokretača razvoja bokokotorske industrije servisiranja i remonta superjahti“, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora kompanije Adriatic Marinas, Mohammed I. Al Shaibani, saopštio je da taj uzbudljivi projekat, ne samo da će regenerisati brodogradilište, već i cjelokupnu industriju pomorskog inženjerstva, kao i očuvati veliku pomorsku tradiciju koju baštini Crna Gora.

„Naše kolege i partneri iz kompanije Drydocks World sa sobom u projekat donose i ulažu značajne resurse i ekspertizu. Zajedno ćemo pozicionirati brodogradilište u Bijeloj kao jednu od vodećih kompanija za remont i popravku superjahti na Mediteranu“, poručio je Al Shaibani.

On se zahvalio predstavnicima Damena na njihovom velikom trudu da se projekat dovede u fazu u kojoj je danas.

„Nakon završetka radova na remedijaciji, koje realizuje Vlada, transformacija brodogradilišta u kompaniju za popravku i remont superjahti biće realizovana u roku od 36 mjeseci, sa planovima da se već u periodu transformacije počne sa određenim servisnim radovima“, navodi se u saopštenju.

Bijela i Herceg Novi su istorijska postojbina pomorskog inženjeringa u Crnoj Gori, a sa transformacijom brodogradilišta, taj region će, kako je saopšteno, ponovo ponuditi čuvene vještine na pomorskom tržištu Mediterana.

Pored otvaranja kompanije za servisiranje jahti, konzorcijum planira da osnuje akademiju za obuku u Bijeloj, u cilju osposobljavanja budućih generacija pomorskih inženjera iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora i generalni menadžer kompanije DP World, sultan Ahmed Bin Sulayem, kazao je da kompanija Drydocks World ima ključnu ulogu u razvoju Dubaija, koji postaje centar pomorske industrije na Bliskom Istoku.

„Stvaranjem konzorcijuma ovakve vrste između Adriatic Marinas i Drydocks World, dobijamo značajne kombinovane resurse i ekspertizu u cilju razvoja kompanije svjetskog glasa u Crnoj Gori, koji će biti podrška razvoju crnogorske privrede“, rekao je Bin Sulayem.

To partnerstvo će, kako smatra, osigurati brzu tranformaciju brodogradilišta u Bijeloj.

„Ponosan sam što će kompanija Drydocks World, koja kontinuirano i konzistentno sprovodi prestižne globalne projekte, biti u samom centru realizacije strateškog razvojnog projekta u Crnoj Gori“, zaključio je Bin Sulayem.

Drydocks World ima iskustvo u toj industriji od preko 36 godina i predstavlja vodećeg pružaoca usluga u jahting i pomorskoj industriji, kao i u industriji pomorskih platformi u sektorima prevoza, nafte, gasa i energetike.

Godišnje, u prosjeku, završi preko 300 projekata, sa rekordom od 42 istovremena projekta remonta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *