Velika prekretnica: U Hrvatskoj pokrenuta prva komercijalna 5G mreža

Hrvatski Telekom (HT) u četvrtak je, prvi u Hrvatskoj, započeo s komercijalnim radom 5G mreže, a u ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, saopštili su iz HT-a.

HT, navodi se, s 5G gradi mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te dalji razvoj telemedicine.

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis istakao je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu kompaniju, ali i za cijelu telekomunikacionu industriju u Hrvatskoj, jer se s 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj.

Početak rada 5G mreže nastavak je aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je HT počeo implementirati i testirati u martu 2019. godine.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacione tehnologije HT-a Boris Drilo naglašava: “Sve napredne države svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definisan kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućiće daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i vještačke inteligencije u kontekstu “pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru”.

Izvor: Poslovni.hr

Check Also

Od srijede ugostiteljski i uslužni subjekti rade od sedam do 18 časova

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je danas nove mjere koje će važiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *