Spoljnotrgovinska razmjena manja 19,2 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,82 milijarde eura, što je 19,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 254,6 miliona eura, što je 15,3 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 19,8 odsto i iznosio je 1,56 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,3 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 15,4 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljene sirove materije, sem goriva, u iznosu od 58,4 miliona eura, koji čine mineralne rude i otpaci metala – 34,2 miliona, pluta i drvo 20,8 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 362,1 miliona eura, koji čine drumska vozila 93,9 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji 80,5 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 65,3 miliona eura, Slovenija 24,8 miliona eura i Mađarska 18,4 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 305,7 miliona eura, Kina 158 miliona eura i Njemačka 147 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *