Skoro 200 evropskih aerodroma prijeti kolaps

Dodajte komentar

Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mjesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički saobraćaj ne počne oporavljati od šoka od koronavirusa.

Ova čvorišta omogućavaju 277.000 radnih mjesta i čine 12,4 milijarde eura evropskog BDP-a, navodi se u izjavi ove organizacije.

Iako su aerodromi koji se suočavaju s nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati efekat na ekonomije i dovesti do „kolapsa značajnog dijela“ evropskog sistema avio-transporta, prema podacima Međunarodnog aerodromskog vijeća (ACI) koje prenosi Russia Today.

Ni veći aerodromi nisu imuni na uticaj pandemije koronavirusa, koji je samo u septembru smanjio putnički saobraćaj za 73 posto. Evropski aerodromi opslužili su prošlog mjeseca 172,5 miliona putnika manje, čime se ukupan obim izgubljenih putnika u ovoj godini povećao na 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma povećalo je tokom krize svoj dug za 16 milijardi eura duga tokom krize a prema procjeni ACI-ja, to iznosi skoro 60 posto njihovih prihoda ostvarenih u uobičajenim okolnostima tokom godine.

„Objavljeni podaci daju dramatično sumornu sliku. Osam mjeseci nakon izbijanja krize, svi evropski aerodromi iscrpljuju gotovini kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od toga da mogu pokriti troškove psolovanja, a kamoli kapitalnih troškova “, rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku pogođenom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina radije nego testiranja ne donosi ništa dobro, te samo “približava evropske aerodrome rubu svakim danom koji prolazi”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *