Unija poslodavaca traži: Nove kase tek narednog oktobra

Dodajte komentar

Unija poslodavaca uputila je dopis Skupštini, Vladi, Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi i Savjetu za konkurentnost u kojem traži odlaganje primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji. Predložili su odlaganje od šest do devet mjeseci i tražili da se zakon primjenjuje u dvije faze od 1. juna i od 1. oktobra naredne godine.

-To bi omogućilo kvalitetnu pripremu svih učesnika i uspješnu realizaciju projekta, navodi se u saopštenju i ističe da se privredi nameću dodatni troškovi u doba korone, jer moraju da kupe 80 odsto novih kasa. Smatraju i da primjena ovog zakona neće smanjiti sivu ekonomiju, jer zakon ne nudi način da se obuhvati promet proizvoda i usluga na crno i primjenjivaće se samo na registrovane djelatnosti.

Iz UPCG je saopšteno da zakon sektoru telekomunikacija donosi neopravdano velika tehnička i finansijska opterećenja, naročito u dijelu prometa proizvoda i usluga čija se isporuka obavlja preko mjernih instrumenata. Ističu da u regionu ne postoji predviđeni model poreske fiskalizacije za operatere elektronskih komunikacija, naročito u dijelu masovnih mjesečnih računa, pa je teško predvidjeti kako će se primjenjivati rješenja uj tom sektoru. Istakli su i da energetske kompanije ne mogu prilagoditi poslovanje do zakonskog roka, a kako nije obezbijeđena kompatibilnost softverskih rješenja kompanija i Poreske uprave traže odlaganje od najmanje pola godine.

Navedeno je da bi primjena zakona za rad samouslužnih samonaplativih automata dovela do ukidanja određenih prodajnih mjesta, kao i da još nije pronađeno adekvatno rješenje za fiskalizaciju taksi vozila. Uz to, navode, visoki finansijski zahtjevi tehničke adaptacije na fiskalizaciju će dodatno opteretiti poslovanje samouslužnih perionica automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *