Španija sprema veće poreze za bogate

Španska vlada predstavila je u utorak nacrt prijedloga budžeta za iduću godinu koji predviđa veće poreze za bogate i veću pomoć ranjivim društvenim grupama u koronakrizi.

Vlada će povećati poreze velikim kompanijama i građanima s godišnjim primanjima većim od 200 hiljada eura i imovinom većom od 10 miliona eura, najavili su premijer Pedro Sanchez i njegov glavni koalicioni partner, potpredsjednik vlade Pablo Iglesias.

Novi budžet predviđa državnu potrošnju od 196,1 milijarde eura, koja uključuje 27 milijardi eura podrške Evropske unije za ublažavanje posljedica koronakrize.

Državne pomoći malim i srednjim firmama i turističkom sektoru porast će 150 posto a država će u istom postotku povećati i izdvajanja za zdravstveni sektor, pokazuje nacrt predloga budžeta za 2021. godinu.

Cilj je tih mjera ublažiti posljedice koronavirusne krize, modernizovati ekonomiju i ojačati socijalnu državu, poručio je španski premijer.

Kraj neoliberalne ere štednje

Kako bi lakše finansirala oporavak od krize, vlada planira da poveća budžetske prihode u idućoj godini za 6,8 milijardi eura.

“Ko ima više, više će i doprinositi”, rekao je Sanchez.

“Danas počinje nova era u spanskoj ekonomskoj politici i definitivno završava neoliberalna era štednje”, istakao je premijer.

Većim prihodima vlada planira da udvostruči izdvajanja za infrastrukturu i poveća plate državnih službenika i panzije za 0,9 posto, u skladu s projektovanom inflacijom, rekao je Sanchez.

Predlog budžeta Sanchezove manjinske koalicione vlade još mora dobiti zeleno svjetlo parlamenta.

Španska ekonomija ove bi se godine zbog koronakrize trebalo smanjiti rekordnih 11,2 posto. Manjak u budžetu trebao bi da dostigne 14,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema jesenjim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Check Also

Damjanović: Kroz Poštansku štedionicu Crne Gore riješićemo platni promet sa Srbijom

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je u Beogradu da je Srbija i dalje jedan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.