Globalno tržište računara imalo najveći rast u posljednjih deset godina

Globalno tržište računara poraslo je čak 13 posto u trećem tromjesečju 2020. godine, što je najveći rast u posljednjih deset godina.

Prema istraživačima tržišta Canalys, globalno tržište poraslo je na 79,2 miliona jedinica, što je porast od 13 posto u odnosu na isto razdoblje ove godine. Ovo slijedi slabo prvo tromjesečje koje je ojačano jačim drugim tromjesečjem jer su propisi o radu od kuće postali norma.

Globalne isporuke prenosnih računara dostigle su 64 miliona jedinica (gotovo onoliko koliko su iznosile u četvrtom tromjesečju 2011.) jer je potražnja nastavila da raste zbog drugih valova Covid-19.

Lenovo je vratio prvo mjesto na tržištu računara u trećem tromjesečju 2020. rastom od 11,4% i isporukamma koje su premašile granicu od 19 miliona.

HP je zabilježio sličan impresivan rast od 11,9% i osigurao drugo mjesto s isporučenih 18,7 miliona primjeraka. Na trećem mjestu Dell je pretrpio pad od 0,5% u odnosu na prije godinu dana. Apple i Acer zaokružili su prvih pet na ljestvici, ostvarivši rast od 13,2%, odnosno 15,0%.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.