CRBC-u do kraja avgusta plaćeno 713 miliona eura

Dodajte komentar

Izvođaču radova na prvoj dionici auto-puta Smokovaac-Mateševo, kineskoj kompaniji CRBC, plaćeno je 713 miliona eura do kraja avgusta ove godine, pokazuju javni i podaci koje je nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Ministarstva finansija.

Projekat auto-puta se najvećim dijelom finansira iz kredita kineske državne EXIM banke, a dio iz budžeta Crne Gore.

Vlada počinje da otplaćuje kineski kredit sredinom naredne godine.

Prema zvaničnim podacima,oslobađanja od dažbina za izvođača i podizvođače radova iznose 232,3 miliona do kraja jula ove godine.

Podaci ASP-a ukazuju da je do kraja avgusta iz kineskog kredita bilo povučeno 572,6 miliona,iskazano u eurima, dok je neangažovano 126,5 miliona eura.

KAMATA

“Država je do kraja avgusta za kamate za kineski kredit prikazala plaćanja od 31,8 miliona, a za takse dodatnih 5,2 miliona. Istovremeno, ukupna oslobađanja od dažbina, od početka gradnje dionice auto-puta Smokovac-Mateševo u martu 2015. do kraja jula ove godine, dostigla su sumu od 232.3 miliona eura, saopštili su iz ASP.

Oslobađanja od PDV-a do kraja jula ove godine iznose 146.3 miliona eura, pokazuju ažurirani podaci ASP-a dobijeni od Poreske uprave.

Istovremeno, oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih radnika kod CRBC-a iznosila su 28,5 miliona.

“U pogledu povraćaja akciza na gorivo, ukupan iznos za glavnog izvođača CRBC i podizvođače je do kraja drugog kvartala ove godine (kraj juna) dostigao iznos od 9,5 miliona eura. Podatke je ASP dobila od Uprave carina, napominju iz ove NVO.

Izvođač i podizvođači,angažovani na projektu,imaju pravo na povraćaj dijela akciza na gorivo.

(Opširnije u današnjim VIjestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *