Wall Street oštro pao zbog širenja koronavirusa,

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjava snažan rast broja oboljelih od koronavirusa i jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim podsticajnim ekonomskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones potonuo je 650 bodova ili 2,29 posto, na 27.685 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,86 posto, na 3.400 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 11.358 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u posljednja četiri nedjelje posljedica je snažnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Evropi i nekim dijelovima SAD-a.

Broj hospitalizovanih u SAD-u zbog Covida-19 dostigao je rekord u dva mjeseca, dok Francuska, Rusija i mnoge druge zemlje bilježe rekordni dnevni rast broja novozaraženih.

Zbog svega toga, sve je jasnije da se američka i globalna ekonomija neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Azijska tržišta: Perspektive sumorne, indeksi pali

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu i jer nema pomaka u pregovorima o novim podsticajnim mjerama u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,2 i 1,7 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *