Slovenija nudi subvencije za letove iz Ljubljane

Vlada Slovenije nudi ukupno pet miliona eura subvencija komercijalnim avioprevoznicima koji bi u sljedećoj sezoni obezbijedili najmanje dvije linije sedmično za povezivanje Ljubljane s drugim glavnim evropskim aerodromima.

Zainteresovani prevoznici moraju da se jave na javni konkurs, objavljen u ponedjeljak u slovenskom Službenom listu, a njime vlada finansijskim podsticajima nastoji u idućoj sezoni poboljšati povezanost Slovenije s destinacijama u Evropskoj uniji, ali i “trećim” odredištima izvan EU.

Takođe, nastoji sačuvati redovne linije koje se još održavaju ili obnoviti one koje su aviokompanije ukinule zbog posljedica Covida-19.

Oni koji imaju linije sa Slovenijom ili namjeravaju da otvore nove s nekim slovenskim aerodromom imaju tri roka za prijavu na konkurse, u okviru kojih će im se odobriti ukupno pet miliona eura: 1,5 miliona eura u prvom roku, 2,3 miliona u drugom i 1,2 miliona eura u trećem roku, prema hronološkom odvijanju letova tokom sezone iduće godine.

Oni koji se prijave na treći rok moraće, naprimjer, od 31. oktobra do 31. decembra iduće godine imati najmanje dvije redovne linije iz neke od postavljenih destinacija s Ljubljanom.

Saobraćaj na ljubljanskom aerodromu Brnik, kojom upravlja njemački Fraport, ove je godine naglo pao, ne samo zbog obustave letova na proljeće zbog pandemije Covida-19, nego i kao posljedica stečaja i likvidacije slovenskog nacionalnog prijevoznika Adria Airways u jesen prošle godine, prenosi Hina.

Prema broju putnika na ljubljanskom aerodromu lani je promet bio manji za pet posto u odnosu na prethodnu godinu, dok za ovu godinu, po navodima Fraporta, po optimističkom scenariju do kraja godine očekuju oko pola miliona putnika, što je samo 30 posto onoga što su planirali prije ovogodišnje krize vezane na pandemiju Covida-19 od koje će oporavljati još više godina.

Ponovno vraćanje na nivo od ranijih godina očekuje se tek u 2023.

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *