Prosječna plata u Pljevljima među najvećim u CG: Samo Tivćani zarađuju više

Prosječna zarada u Pljevljima u septembru iznosila je 550 eura i jedna je od najvećih u državi. To pokazuju podaci Monstata o zaradama u opštinama.

Veću prosječnu zaradu u Crnoj Gori od Pljevljaka imaju jedino Tivćani – u tom primorskom mjestu zaposleni su u septembru u prosjeku primali 633 eura. Prosječna neto zarada u Pljevljima veća je za 27 eura od državnog prosjeka koji prema podacima Monstata iznosi 523 eura. Prosječna bruto zarada u Opštini Pljevlja iznosila je 820 eura.

Na trećem mjestu po zaradama je Podgorica, gdje je prosječna plata iznosila 547 eura, dok je na četvrtom Bar sa 546 eura, pa Кotor – 545 eura. Slijedi Mojkovac sa prosječnom zaradom od 543 eura, Žabljak – 532, Plav – 531, Budva – 527, Berane – 522, Cetinje – 515, Kolašin – 513, Plužine – 505 i Nikšić 500 eura.

U ostalim opštinama posječna zarada je manja od 500 eura.

U septembru su najmanje zarađivali zaposleni u Ulcinju – 425 eura. Prosječna zarada u tom primorskom gradu za deset eura je manja nego u Petnjici, a za 38 eura manja nego u Šavniku.

U Monstatovom pregledu zarada za septembar nema podataka za Opštinu Gusinje.

U Opštini Pljevlja, zaključno sa avgustom, radila su 5.063 radnika, odnosno svaki šesti stanovnik imao je zaposlenje.

Prema Strategiji regionalnog razvoja Cne Gore, Opština Pljevlja je rangirana tek na 13. mjestu po razvijenosti.

Visoku prosječnu zaradu Pljevlja imaju zahvaljujući primanjima zaposlenih u sektoru rudarstva i snabdijevanja električnom energijom.

Prosječna neto zarada u sektoru rudarstva u Crnoj Gori, prema podacima Monstata, iznosi 713 eura, dok je prosjek u sektoru snabdijevanja električnom energijom 944 eura.

Izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja Slavoljub Popadić nedavno je izjavio da je prosječna zarada u toj kompaniji 730 eura.

Prosječna plata zaposlenih u lokalnim preduzećima i privatnom sektoru su znatno niže od opštinskog prosjeka.

Prema izvještaju o radu na kraju prošle godine, prosječna zarada u “Čistoći” bila je 365 eura, a slično je i u drugim preduzećima čiji je osnivač Opština. U preduzeću “Komunalne usluge” u koje je prije nekoliko dana uveden stečaj radnici zarade nisu primili za 18 mjeseci.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada zaposlenih u zdravstvu u Crnoj Gori iznosi 637 eura, a u prosvjeti 545.

Zaposleni u državnoj upravi u prosjeku mjesečno primaju 606 eura. Najniže plate u državi imaju zaposleni u trgovini, gdje prosječna zarada iznosi 381 euro, te u uslužnim djelatnostima – 390 eura.

Prema najnovijim podacima Monstata, broj zaposlenih u Pljevljima u odnosu na januar manji je za 541.

Trenutni broj zaposlenih najniži je u posljednje četiri godine, a sredinom prošle godine u Pljevljima je bilo 5.863 zaposlenih.

U seprembru je na evidenciji Biroa rada Pljevlja bilo 2.366 nezaposlenih. Prosječna penzija u Pljevljima je skoro duplo manja od prosječne zarade. Penzioneri prosječno primaju 286 eura, dva i po eura manja od crnogorskog prosjeka.

Skoro svaki deseti penzioner u Pljevljima prima minimalnu penziju od 145 eura.

U Pljevljima živi oko 6.700 penzionera, odnosno skoro svaki sedmi stanovnik tog grada.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.