Evropa na ivici zatvaranja

Niz država Evrope na ivici je zatvaranja, zbog konstantnog porasta broja novozaraženih koronavirusom. “Lokdaun” je već uveden u Belgiji, Irskoj i Velsu.

Takođe, vanredno stanje je u Španiji i Italiji, dok je policijski čas uveden u Italiji i Češkoj. Pred gubitkom kontrole je i Njemačka, koja je i danas zabilježila nov rekordan broj novozaraženih od preko 10.000 slučajeva za 24 sata.

Stojimo pred vrlo, vrlo teškim mjesecima, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel stranačke kolege u nedjelju uveče, prenio je Bild.

“Ovako neće moći dalje”, kazala je kancelarka.
Slično je u Francuskoj, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Španiji. U deset dana broj zaraženih se udvostručio, cifre su rekordne, najavljuje se pooštrene mjere i tamo gdje je već na snazi “lokdaun”.

Francuska upozorava da mogu da idu i do 100.000 dnevno. Prethodni neslavan rekord glasi 52.010 novozaraženih u 24 sata, prenio je Jutarnji list.

Klasični “lokdaun” imaju Belgija, Irska, Vels. Vanredno stanje, između ostalih, Španija i Francuska, a austrijski kancelar Sebastian Kurc najavio je da nije isključen drugi “lokdaun”. O tome će, kako je rekao, odlučiti broj u bolnicama.

Definitivno zemlja sa najviše zaraženih po stanovniku je Češka. Premijer Andrej Babiš je najavio produženje vanrednog stanja.
“Ako se ne dogodi čudo, ništa drugo nam neće preostati nego pooštrenje mjera”, rekao je.

Već su zatvorene škole i većina prodavnica, ali mnogi Česi ne pridržavaju se mjera.

Slovenija je objavila da od utorka građani ne smiju napuštati mjesto stanovanja osim u nuždi. Ranije nisu smjeli da napuste širu regiju, uz policijski čas od 21 do 6 sati ujutro. Od vikenda su zatvoreni hoteli i sve trgovine osim prehrambenih.

Djelotvornost “lokdauna” pokazala se u Izraelu. Tamo se, ističe Jutarnji, djeca postupno vraćaju u škole nakon što je u četiri sedmice broj novozaraženih s više od 9.000 pao ispod 2.000. Brojka i dalje pada, a u subotu su zabilježili 692 zaražena.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.