Erdogan pozvao Turke da bojkotuju francusku robu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je građanima Turske da bojktuju francusku robu, zbog, kako je rekao, “anti-islamskih ciljeva” Francuske.

U govoru koji je prenosila turska televizija, Erdogan je pozvao zemlje Evropske unije da izvrše pritisak na Francusku da okonča inicijative predsjednika Emanuela Makrona u borbi protiv “islamskog separatizma”. Makron je rekao da nekim muslimanskim zajednicama u Francuskoj prijeti opasnost da ih “preuzme separatizam”.

“Ne kupujte robu sa francuskim oznakama”, rekao je Erdogan, kako prenosi BBC. Dodao je da “evropski lideri treba da kažu francuskom predsjedniku da zaustavi kampanju mržnje.”

Tenzije između dve NATO saveznice porasle su od kako je Makron obećao da će braniti sekularizam posle ubistva francuskog nastavnika ranije ovog mjeseca, kome je na ulici odsjekao glavu jedan militantni mladi musliman, zbog karikatura proroka Muhameda.

Makron je islam nazvao “religijom u krizi”, javlja BBC, i najavio je mjere za suzbijanje pojave koju naziva separatizmom. Francuska ima najveću muslimansku zajednicu u Zapadnoj Evropi, prenosi VOA.

Kakav će biti efekat bojkota ostaje da se vidi. Francuska je deseti najveći izvoznik robe Turskoj, a ujedno sedmo najveće tržište za izvoz turskih proizvoda, prenio je Rojters.

Francuska i Turska su se nedavno sukobile oko politike u Siriji i Libiji, kao i zbog turske eksploatacije nafte i gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Takođe imaju suprostavljena mišljenja povodom sukoba u Nagorno-Karabahu.

Check Also

Od srijede ugostiteljski i uslužni subjekti rade od sedam do 18 časova

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je danas nove mjere koje će važiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *