Roming na Balkanu se ukida 1.jula sljedeće godine

U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita ZB, čiji je domaćin ove godine Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn samit, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja ZB i EU.

-Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vrijeme narednog digitalnog samita -rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Bregu navodi da se region ZB suočava sa novim izazovima usled pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Naglasila je da je pandemija dramatično promijenila svet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Generalni direktor DG Konekt pri Evropskoj komisiji Roberto Viola kaže da pandemija predstavlja izazov za ekonomiju i društvo i da su u takvim vremenima digitalna tehnologija i alatke od ključnog značaja za održavanje zajednice, razvoj ekonomije, ali i za oporavak ekonomija.

Viola je rekao da postoje dve vrste regionalne saradnje, jedne koja se zasniva na ciljevima, samitima i izjavima, a druga na činjenicama.

Istakao je da je saradnja ZB na polju digitalizacije dio te druge kategorije, zasnovane na činjenicama.

Viola je napomenuo da je ona započeta sa deklaracijom premijera zemalja-regiona koja je usvojena u Sofiji, odnosno usvajanjem Digitalne agende Zapadnog Balkana.

Nastavila se, podsjeća, potpisivanjem sporazuma o ukidanju rominga i dodaje da se uspešno sprovodi roming sporazum od kojeg svaki stanovnik regiona može da vidi prednost u digitalnoj saradnji.

– A sada sve to ide u smjeru smanjenje cijeni roaminga sa zemaljama EU što će takođe biti vidljivo za građane -ukazao je Viola.

Dobro je, kaže, što je Evropska komisija za vrijeme nemačkog predsjedavanja EU predstavila plan oporavka i ocjenjuje da je reč o “impresivnom paketu bez presedana”.

Dodaje da taj plan daje mogućnost i za izgradnju digitalne ekonomije i društva.

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *