Protest nikšićkih ugostitelja: Traže smanjenje ili ukidanje taksi i nameta

Dodajte komentar

Nikšićki ugostitelji zatražili su na današnjem protestu od Opštine Nikšić smanjenje taksi i nameta koje su, kako tvrde, redovno izmirivali prethodnih godine, ne bi li uspjeli da prebrode krizni period usljed pandemije koronavirusa. V.d. predsjednika Opštine Nikšić Dragan Perović kazao je da je o njihovim zahtjevima upoznat preko štampe i da će ih razmotriti kad kad budu pravili budžet za 2021. godinu.

Nikšićki ugostitelj Ratko Janjić poručio je da su se okupili u znak protesta, jer nakon šest mjeseci, navodi on, nijesu dobili nikakvu pomoć.

Od nikšićke lokalne samouprave zatražili su smanjenje taksi i nameta koje su redovno plaćali prethodnih godina.

“Sada smo ograničeni radnim vremenom, ograničeni smo kapaicitetima ugostiteljskih objekata, pa neka nam se proporcionalno nameti ukinu ili smanje. Pozivamo opštinu i državu da pomognu noćnim klubovima i svadbenim salonima, jer i u tom dijelu ugostiteljstva imamo totalni ključ u bravu”, rekao je Janjić.

Opštini Nikšić, kako je rekao, zvanični zahtjev za sastanak su uputili 16. oktobra, a ni nakon deset dana, kaže Janjić, nijesu dobili nikakav odgovor.

On tvrdi i da plaćaju najskuplju terasu u Crnoj Gori, a zakupnina je sa 17, smanjena na 14 eura po kvadratnom metru.

“Nijesmo turistička atrakcija da smo odmah na pjeni od mora, ali zašto neko ne razmisli da li je ono što je usvojeno ranijih godina bilo ispravno i podstiče li to ulaganja”, pitao je Janjić.

Predrag Nikolić je na protestu podsjetio da su svadbeni saloni zatvoreni od marta, te da su radili svega nekoliko semica, dok pomoći uopšte nije bilo.

“Ako se ovako nastavi neisplativo je funkcionisati, jer objekti ne rade. Od marta plaćamo zakupnine, doprinose radnicima, ali pomoći nema, sem sitnih subvencija. Tražimo pomoć u vidu subvencija za zakupnine, preko banaka kredite da bi opstali. Mi smo svi poslije ovog perioda u ogromnim dugovima. Ovo urgiramo za čitavu Crnu Goru, pošto je situacija ista svuda”, rekao je Nikolić.

Vlasnik svadbenog salona u gradu pod Trebjesom Kićun Bijelić tvrdi da su noćni klubovi i svadbeni saloni najviše pretrpjeli, te da se gubici broje na stotine hiljada eura.

“Trpjelo se do sada nekako, nekako smo sve pokušavali i uspjeli da zadržimo radnike. Nemamo nagovještaja da ćemo početi. Došli smo da se borimo za nas”, rekao je on.

Perović: O zahtjevu ugostitelja odlučivaće prilikom kreiranja budžeta

Perović je rekao da je će zahtjeve ugostitelja razmotriti kad kad budu pravili budžet za 2021. godinu.

„Svi njihovi zahtjevi, koliko sam upoznat iz štampe odnose se na 2021. godinu. Ja očekujem da će budući predsjednik Opštine i čitavo rukovodstvo Opštine ozbiljno razmotriti te zahtjeve i ozbiljno postupiti po tim zahtjevim u zavisnosti od finansijskih mogućnosti lokalne uprave. Pozdravljam opravdane zahtjeve ugostitelja, ne samo grada Nikšića nego i čitave Crne Gore, jer ovo je teško vrijeme. Kovid je napravio dosta problema svim privrednicima. Očekujemo da ćemo pomoći pomoći i u narednoj godini“, istakao je Perović.

On je kazao da će ugostitelje primiti na razgovor nakon što dobije potvrdu današnjeg izbora v.d. predsjednika Opštine. Perović se, kako je kazao, nada zajedničkom rješenju situacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *