Pad ekonomije eurozone najveći od Drugog svjetskog rata

Dodajte komentar

Cijela EU, a prvenstveno 19 zemalja eurozone, u 2020. godini biljleže najveći ekonomski pad od Drugog svjetskog rata.

Naime, kao posljedica krize izazvane pandemijom kovida 19 zemlje koje koriste zajedničku valutu euro u drugom kvartalu 2020. godine bilježe pad BDP od 14,7 procenata u odnosu na isti period 2019. godine, objavila je Evropska agencija za statistiku.

Za isti period, pad BDP-a na nivou cijele EU iznosi 13,9 procenata. Pad BDP-a u eurozoni prijete i pad potrošnje u domaćinstvima, smanjenje izvoza, kao i povećanje broja nezaposlenih.

U Eurostatu kažu da je u drugom kvartalu 2020. godine zabeležan “najoštriji pad” BDP-a i broja zaposlenih od početka sezonskog mjerenja 1995. godine. Broj zaposlenih se u odnosu na početak 2020. godine godine smanjio za 2,9 procenata u eurozoni, izdaci za potrošnju domaćinstava smanjili su se 12,4 procenta, a izvoz je pao 18,8 procenata.

Evropska komisija je u svojoj posljednjoj ekonomskoj prognozi, iz jula 2020. godine, ocijenila da je kriza pogodila evropsku ekonomiju više nego što je bilo očekivano. Predviđanja Evropske komisije su da će se BDP eurozone u 2020. godini smanjiti za 8,7 procenta, a porasti za 6,1 odsto u 2021. godini. Značajan ekonomski pad u 2020. godini očekivan je za Francusku, Italiju i Španiju, dok se manji predviđa za Njemacku, Holandiju i Poljsku.

Kada je riječ o tržištu rada, u Evropskoj komisiji navode da se značajno manji broj radnih časova tokom trajanja pandemije nije pretvorio u veliki broj nezaposlenih u EU.

“Povećanje broja nezaposlenih je, za sada, relativno malo u odnosu na snažni pad ekonomskih aktivnosti što razlikuje EU od ostatka svijeta”, naglašeno je u Briselu.

U Briselu su, pored ocjene da su izvjesna “ekonomska poboljšanja primijećena krajem juna i početkom jula”, upozorili na to da je put ka privrednom oporavku eurozone, ali i cijelog sveta, i dalje nesiguran zbog nepredvidivosti toka pandemije. Kao mogući novi kamen spoticanja evropske privrede, koji ce promijeniti sve dosadašnje brojke i prognoze “na još gore” u Briselu upozoravaju na moguće ponovno uvodenje vanrednih mjera i zatvaranja zbog novog talasa kovida 19, čega smo upravo svjedoci širom EU.

Da bi sanirala posljedice pandemije, EU je u julu usvojila i najveći zajednički budžet u svojoj istoriji. Ukupan iznos budžeta za period 2021-2027 i novoosnovanog Fonda za oporavak iznosi 1.824 milijarde eura . EU je dogovorila Fond za oporavak EU u iznosi 750 milijardi eura koji će, po prvi put u istoriji EU, biti finasiran zajedničkim zaduživanjem EU, putem obveznica, na svjetskim tržištima kapitala sa rokom za otplatu pozajmice do kraja 2058. godine. Već u oktobru, da bi zaštitila radna mjesta i zadržala ljude na poslu, Evropska komisija izdala je uvodnu socijalnu obveznicu u iznosu od 17 milijardi eura.

I dok većina građana EU, njih 54 procenata, podržava mjere koje EU uvodi u cilju ekonomskog oporavka, čak 39 procenata ispitanika kaže da je kriza izazvana epidemijom već uticala na njihov lični dohodak, a dodatnih 27 odsto građana očekuje takav efekat u budućnosti.

Prema novom Evrobarometru, sprovedenom u julu i avgustu, 64 procenta Evropljana misli da je ekonomska situacija loša, a 42 odsto da će se ekonomija njihove zemlje oporaviti od negativnih efekata izbijanja epidemije koronavirusa 2023. godine ili kasnije.

(b92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *