Montenegroberza: Državne obveznice povećale promet

Milionski promet i pad oba berzanska indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj nije bilo značajnijih ekonomskih događaja. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 oslabio je 1,38 odsto na 643,92 boda, a MOHEX 1,1 odsto na 9.709,31 bod. Promet, realizovan kroz 31 transakciju, iznosio je 6,95 miliona eura i bio je 45 puta veći od prošlosedmičnog, prenijela je jule agencija Mina biznis. Najveći udio u mi lionskom prometu imale su državne obveznice, kojih je u petak prodato 700 za 6,91 mi lion eura.

Gubitke su zabilježile akcije Montekarga 21 odsto na 19 centi, Instituta “Simo Milošević tri odsto na 26 eura i Elektroprivrede 2,3 odsto na 2,93 eura.

Trgovano je i dionicama Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koje su ostale na proš lose dmičnom nivou od tri eura, odnosno 52,7 centi. Na berzi je ove sedmice trgovano i akcijama Hipotekarne banke, Hotelske grupe Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela, koje su koštale 860 eura, odnosno 4,72 eura i 2,38 eura. Dionice Gornjeg Ibra u petak su koštale pet eura, Lutri je Crne Gore 1,39 eura, Marine Bar 1,56 eura, Jadranskog brodogradilišta 15 centi, Plantaža 8,2 centa, Željezničkog prevoza 5,67 centi i Izbora Bar 0,04 centa. Promet akcijama fondova ove sedmice je iznosio 1,27 hiljada eura. Trgovano je dionicamaTrenda i Eurofonda, koje su koštale 4,91 cent, odnosno 0,28 centi.

Odluka o privremenim mjerama

Ove sedmice je Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio izmjene i dopune Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije Kovid-19 na finansijski sistem, kojom se implementira peti set mjera usmjeren na najugroženije kategorije. Usvajanjem tog akta stvoreni uslovi za olakšanje finansijske situacije određenim grupama stanovništva koje su posebno pogođene ili će, u narednom periodu, biti pogođene pandemijom Kovid-19.

Riječ je o građanima koji su ostali ili će ostati bez posla i kojima je zarada smanjena ili će biti smanjena saopštili su iz CBCG.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.