Privreda traži odlaganje primjene Zakona o fiskalizaciji

1 komentar

Privredna komora (PKCG) uputila je Vladi inicijativu o odlaganju i faznoj primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, pri čemu privrednici podržavaju novu regulativu, ali smatraju da proces implementacije dodatno usložnjava situacija izazvana pandemijom Covid-19.

Na okruglom stolu, koji su juče organizovali PKCG i Poreska uprava (PU), saopšteno je da su predstavnici kompanija tražili da se sagleda mogućnost odlaganja primjene Zakona o fiskalizaciji, koja je predviđena od 1. januara, kao i njegova fazna implementacija.

“Oni su iskazali podršku novoj regulativi, ocijenivši da će znatno doprinijeti rastu fiskalnih prihoda i borbi protiv sive ekonomije, ali i istakli da proces njene implementacije dodatno usložnjava situacija izazvana pandemijom Covid-19”, saopšteno je nakon okruglog stola.

Učesnici su ukazali da su funkcionalna i tehnička specifikacij a za projekat elektronske fiskalizacije objavljene 8. septembra, zbog čega kompanije, posebno one sa sjedištem u inostranstvu, nijesu u mogućnosti da prilagode svoje sisteme navedenim zahtjevima do početka primjene.

“Privrednici se zalažu da za promet u maloprodaji implementacija Zakona počne 1. aprila, a za veleprodaju, gdje se izdaju takozvani bezgotovinski računi, 1. oktobra naredne godine. Period do početka primjene potrebno je iskoristiti da se što više poslovnih subjekata uključi u testiranje fiskalnih servisa” saopšteno je na okruglom stolu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *