Facebook u Evropi predstavio servis za upoznavanje

Facebook Inc objavio je u srijedu da pokreće svoj servis za upoznavanje u 32 evropske zemlje, nakon što je ranije predstavljanje odloženo zbog regulatornih zabrinutosti.

Kompanija je u februaru odgodila pokretanje Facebook Datinga u Evropi zbog zabrinutosti koju je izrazila Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), glavni regulator u Europskoj uniji za neke od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu, uključujući i Facebook.

DPC je takođe izrazio veliku zabrinutost jer je dobio kratko obavještenje prije pokretanja koje je planirano za 13. 2. Vijest je obznanjena 3. februara.

Takođe je rečeno da DPC-u nije dostavljena dokumentacija u pogledu procjene uticaja zaštite podataka i procesa donošenja odluka od strane Facebooka.

DPC je rekao u četvrtak da će nastaviti da nadzire servis za upoznavanje kad se pojavi širom Evropske unije ove sedmice, dodavši da je Facebook ustupio detalje promjena koje su bile problematične regulatornoj komisiji.

“Facebook je pružio detaljna objašnjenja o obrađivanju ličnih podataka u kontekstu servisa za upoznavanje”, rekao je Graham Doyle, zamjenik sekretara DPC-a.

Facebook Dating, stranica posvećena upoznavanju unutar Facebook aplikacije, predstavljena je u SAD-u u septembru prošle godine. Trenutno je dostupna u 20 drugih zemalja.

Check Also

EIB povećala finansiranje na 77 milijardu eura u 2020

U godini najgore globalne zdravstvene i ekonomske krize kakva nije zabilježena decenijama unazad, Grupacija Evropske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *