Predstavljen električni Hummer (video)

Dodajte komentar

Nezvanično najavljen još lani, pa “teaser” kampanjom u vrijeme ovogodišnjeg Super Bowla i zvanično potvrđen, sada je napokon potpuno otkriven – 100% električni Hummer postaće stvarnost već sljedeće godine. Američki GMC prošle je noći na svojem YouTube kanalu održao premijeru svojeg prvog “električnog superkamioneta”, naziva 2021 Hummer EV Edition 1.

Novi se Hummer na baterijski pogon diči s tri elektromotora ukupne snage 1.000 KS i gotovo 15.600 Nm okretnog momenta, što će mu omogućiti ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 3 sekunde. Budući da ima ovakve “sportske” karakteristike i oblik kamioneta (umjesto zatvorenog terenskog SUV-a), jasno je da su u GMC-u ozbiljno shvatili “prijetnju” Teslinog Cybertrucka i da se s njime žele boriti za naklonost kupaca, prije svega u SAD-u. Konkurencija se zaoštrila i pojavom Riviana, najavom Nikola Badgera te planovima za elektrifikaciju Forda F-150, tako da se kroz narednih nekoliko godina očekuje prava “poplava” potpuno električnih kamioneta.

GMC u ovu tržišnu utakmicu ulazi s prepoznatljivim brandom i spomenutom impresivnom snagom elektropogona. Nadalje, kupcima će nuditi i autonomiju od preko 560 kilometara, mogućnosti autonomne vožnje, brzo punjenje na punjačima od 800V, te mogućnost bočnog kretanja “poput raka”. To će biti ostvareno zakretanjem i zadnjih točkova, pa će oveći Hummer biti moguće vrlo lako bočno parkirati ili se izvući s kakvog teškog terena.

Od ostalih zanimljivosti ističe se futuristički interijer koji i dalje daje utisak da ste u terenskom vozilu, ali sasvim nove generacije. Tu je i panoramski krov čiji se paneli mogu potpuno ukloniti pa se tako ovaj kamionet pretvara u veliki otvoreni buggy. Krovne se panele prigodno može smjestiti u prednji prtljažni prostor.

GMC je već otvorio knjigu prednarudžbi te prve isporuke obećao za jesen sljedeće godine. Prvi model, s oznakom 2021, koštaće od 112.595 dolara pa na više. Kompanija već najavljuje kako će kroz godine nakon 2021. u prodaju puštati nove iteracije, pa će ona s oznakom 2022 koštati ispod 100.000 dolara, 2023. se očekuje da početna cijena padne na 90, a 2024. godine na 80 hiljada američkih dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *