Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim ekonomskim podsticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,2 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji umjereni, ali ipak pad cijena dionica na Wall Streetu.

U fokusu ulagača i dalje su pregovori između Bijele kuće i Kongresa o novim mjerama za pomoć ekonomiji u borbi protiv koronakrize.

Najvažnija su pitanja kolika će biti vrijednost podsticaja i hoće li se dogovor postići prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

Ministar finansija Stvene Mnuchin i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručili su juče da je dogovor moguć, uprkos protivljenju republikanaca u Senatu, i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Iz Bijele kuće je, pak, poručeno da i dalje postoje razlike u stajalištima između vlade i demokrata iz Zastupničkog doma, a predsjednik Donald Trump optužio je demokrate da ne žele da postignu kompromis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *