Sberbank se vraća investicionom bankarstvu

Dodajte komentar

Ruska Sberbank uskrsnula je svoj interes za investiciono bankarstvo jačanjem svojih trgovačkih sposobnosti i ponovnim ulaskom u poslovanje na tržištima kapitala nakon odsustva od nekoliko godina, otkriva bne IntelliNews.

Banka, koja je gotovo zagušila rusko kreditiranje stanovništva i preduzeća, ohladila je svoj interes za investiciono bankarstvo jer je posao donosio gubitke usljed sankcija i skandala.

Izvori bliski banci rekli su za bne IntelliNews da je šef Sberbanke Herman Gref čak razmišljao o povlačenju skupih operacija u Londonu i Wall Streetu.

Međutim, čini se da se Gref promijenio mišljenje, sudeći prema najnovijim prijavama s UK Companies House krajem prošlog mjeseca.

U prijavama se navodi da se poslovni model “značajno promijenio tokom godine” nakon poteza za razvojem trgovačkog posla koji će generisati prihod i u gotovini i u derivatima.

Banka je takođe ponovo ušla na tržišta kapitala i tvrdila je da je isporučila “značajan prihod od naknada” pomažući klijentima pristup međunarodnoj bazi investitora za njihovu primarnu prodaju kapitala i duga.

Nedavni poslovi uključuju mandat prošlog mjeseca za uvrštavanje dionica ruskog brodara Sovcomflota u iznosu od 550 miliona američkih dolara i kao knjigovođe za nedavno objavljeno petogodišnje izdanje euroobveznica Phosagroa od 500 milona američkih dolara.

Gref, bivši ministar privrede pod predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je 2017. za Bloomberg News da investiciono bankarstvo “nije naša dugoročna strategija”, jer ne raste tako brzo kao maloprodajne ili korporativne jedinice banke. Gref je ohladio interes za investicionim bankarstvom kada je armenskom bankaru Rubenu Vardanianu i njegovim kolegama 2011. godine platio više od milijardu dolara za moskovskog brokera Trojka Dialog. Posao je kasnije preimenovan u Sberbank CIB.

Sberbankovo investiciono poslovanje imalo je vrlo teško vrijeme tokom posljednjih nekoliko godina. Posao je povučen nakon učetverostručenja gubitka u 2014. godini i rekordne nagrade od 5 miliona dolara za polnu diskriminaciju Svetlani Lokhovi,

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *