SAD pokrenule tužbu za povredu tržišne konkurencije protiv Gugla

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država pokrenulo je u utorak ujutro antitrustovsku tužbu protiv Gugla, pokrećući najveći pravni izazov sa kojim se tehnološki gigant ikada suočio, prenosi Biznis Insajder.

U slučaju se navodi da Gugl koristi mrežu ilegalnih, ekskluzivnih poslovnih dogovora koji stavljaju manje konkurente u nepovoljan položaj, stvarajući nepravednu prednost u pretraživanju i oglašavanju na mreži.

U tužbi se takođe tvrdi da je Gugl nepravedno plaćao proizvođačima pametnih telefona da Guglove aplikacije instaliraju unaprijed i postave ih na sred ekrana.

Jedanaest saveznih država pridružilo se Ministarstvu pravde u njihovoj tužbi.

Slučaj će voditi tužioci koje bude odredio pobjednik na predstojećim predsjedničkim izborima u Americi.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp pogurao je svoju administraciju da pokrene mjere protiv velikih tehnoloških kompanija, ali i demokratski i republikanski zakonodavci pozivaju na strože regulisanje tehnoloških giganata.

Prošlog mjeseca, demokrate su objavili izvještaj nakon jednogodišnje istrage koji je zaključio da Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon imaju monopol koji se „može porediti sa monopolom koji su uživali naftaški baroni i željeznički tajkuni prošlih vjekova“.

Gugl je takođe trenutno predmet istrage 50 državnih tužilaca, koja je zvanično najavljena u septembru prošle godine.

Check Also

Prijavite se za besplatnu online radionicu „Google alati u turizmu“

ICT Hub, u saradnji sa partnerima JS Guruom iz Bosne i Hercegovine i Digitalizuj.Me iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *