Posle Bregzita, britanske firme okreću se Zapadnom Balkanu

Dodajte komentar

Predsjedavajući Britansko-srpske trgovinske komore Dejvid Lindsmen izjavio je danas da će se posle Bregzita Ujedinjeno Kraljevstvo fokusirati na tržište kao što je Zapadni Balkan.

On je na sesiji “Pandemija, svijet i Zapadni Balkan: pogled iz Londona” četvrtog dana Beogradskog bezbjednosnog foruma, rekao da je britanska vlada posvećena saradnji sa balkanskim zemljama.

“Mislim da će Bregzit natjerati britanske kompanije da potraže tržišta sličnija Zapadnom Balkanu, da obrate pažnju na zemlje koje nisu tako daleke”, rekao je Lindsmen, vanredni profesor Pravno-poslovne škole Kembridža.

Govoreći o ekonomskoj krizi u doba pandemije korona virusa, Lindsmen kaže da su najrazvijenije zemlje potrošile mnogo sredstava na kompenzaciju gubitaka, ali da će posljedice pandemije naročito teško pogoditi visoko zadužene zemlje.

Za zemlje koje se nalaze između, a u tu kategoriju on ubraja zemlje Zapadnog Balkana, to bi mogla biti šansa.

Pitanje je, međutim, kako privući više stranih kompanija i različitih investicija.

“Srbija je u izvjesnoj meri uspješna, vidjećemo da li ovaj trend može da se nastavi u kontekstu koji je promijenjen zbog pandemije”, rekao je Lendsmen.

Što se tiče načina života i rada u uslovima posle pandemije, Lindsmen upozorava da se može očekivati radikalna promjena.

Ipak priznaje da neke naučene lekcije poput rada na daljinu, mogu kompanije da primjenjuju i ubuduće. U tom smislu postoji mogućnost da Zapadna Evropa i Zapadni Balkan “pređu na viši nivo”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *