Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita

Dodajte komentar

Mađarska OTP banka objavila je da je pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, pridruživši se time grupi banaka koje traže nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švajcarskim francima.

Hrvatska je zakonom iz 2015. godine o konverziji kredita u švajcarskim francima u eurske kredite prekršila sporazum sa Mađarskom o zaštiti ulaganja, ističe se u saopštenju mađarske banke.

OTP Grupa je zato pokrenula arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za investicione sporove (ICSID) i traži nadoknadu troškova povezanih sa konverzijom, koje trenutno procjenjuje na 224 miliona kuna.

U OTP-u napominju da su već uknjižili gubitak i naglašavaju da žele da podmire svoje potraživanje u prvom redu pregovorima. Pravni put nazivaju “sekundarnom opcijom”.

Mađarska banka pridružila se time grupi banaka koje su pred ICSID-om već pokrenule arbitražne postupke protiv Hrvatske zbog propisane konverzije kredita u švajcarskim francima.

Grupa uključuje Zagrebačku banku, Raiffeisen Bank International, Addiko Bank, Erste Group i Societe Generale, čiju je hrvatsku podružnicu OTP u međuvremenu preuzeo.

Pred ICSID-om se trenutno protiv Hrvatske vodi 11 sporova, uključujući onaj koji je pokrenula mađarska naftna i plinska kompanija MOL, a tri spora su zaključena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *