Kompjuteri izbacuju fiskalne kase

1 komentar

Fiskalne kase više se neće koristiti, nego elektronski naplatni uređaj ENU s odgovarajućim softverom kojim će se računi i štampati, odgovorili su iz Poreske uprave na pitanje obveznika. Ovoj instituciji je upućen niz pitanja vezan za uvođenje elektronske fiskalizacije naredne godine.

Na pitanje dali postojeća fiskalna kasa može da se zamijeni termalnim printerom koji je povezan sa računarom koji koristi neki sertifikovani softver, iz PU su objasnili da se fiskalne kase najčešće ne mogu prilagoditi novom sistemu i treba kupiti novi elektronski naplatni uređaji

-Štampa fiskalizovanih elektronskih računa je dozvoljena na bilo kom tipu štampača i slobodan je izbor poreskog obveznika. Ovi štampači ne moraju imati fiskalnu memoriju, kazali su iz PU i istakli da treba obezbijediti elektronski sertifikat i stalnu internet vezu. Odgovarajući na pitanje da li će knjigovodstvene agencije moći da šalju fakture za klijente preko svog tokena ili će svaki klijent-poreski obveznik morati da ima svoj token, iz PU su kazali da knjigovodstvena agencija koristi kvalifikovani sertifikat na kriptografskim medijima (tokenima) u postupku registracije obveznika fiskalizacije za kojeg je ovlašćena.

-Bezgotovinski račun prije slanja Poreskoj upravi je neophodno potpisati kvalifikovanim sertifikatom za elektronski potpis privrednog subjekta kojeg izdaje. Za potpis računa u bezgotovinskom i gotovinskom plaćanju nije poželjno posjedovati sertifikat na kriptografskom mediju (tokenu), iz razloga mogućnosti njegovog korišćenja na više ENU, već je obveznik fiskalizacije dužan nabaviti kvalifikovani sertifikat za elektronski pečat u zavisnosti od statusa lica, naveli su iz ove institucije.

Pojasnili su da se za pređuzeća može koristiti kvalifikovani sertifikat za elektronski pečat ili za kvalifikovani elektronski potpis izdat na ime pređuzeća, dok se za pojedince mora koristiti kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis izdat na ime tog pojedinca, prenosi Pobjeda.

Počelo testiranje servisa

Sistem za testiranje fiskalnih servisa za elektronsku fiskalizaciju pušten je u rad juče I biće dostupan do 2. novembra.

-Sva zainteresovana preduzeća i pojedinci koji se prijave u skladu sa procedurom definisanom dokumentom Fiskalni servis Uputstvo za pristup fiskalizaciji mogu obavljati testiranje funkcionisanja sistema – pojasnili su oni.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *