EPCG: TE Pljevlja obilježava 38 godina uspješnog rada

Dodajte komentar

Termoelektrana (TE) Pljevlja obilježava 38 godina uspješnog rada i poslovanja u znaku početka ekološke rekonstrukcije prvog bloka i uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

„U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, biće uloženo oko 60 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da će realizacijom tih projekata TE proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu.

Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se još oko tri miliona Eura za izgradnju primarnog toplovoda.

„Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa, koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom Crne Gore i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj“, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su saopštili da je za prvih devet mjeseci ove godine TE Pljevlja proizvela 1,03 miliona megavat sati (MWh), što je oko deset odsto više od plana.

„U prvih devet mjeseci TE je imala samo jedan neplanirani zastoj, u trajanju od 14 sati, što govori o tome da je pogonska spremnost na visokom nivou“, precizirali su iz EPCG.

Iz kompanije su objasnili da je ove godine, u pandemiji Covid-19 virusa, poseban izazov predstavljao remont, jer su remontni radovi, koji su trajali dva mjeseca, izvedeni u punom kapacitetu uz pomoć domaće radne snage.

„Rijetki termoenegetski centri mogu se pohvaliti da uz pomoć domaće radne snage mogu odraditi remont ovako kompleksnog postrojenja“, rekli su iz EPCG.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, TE Pljevlja – Rudnik uglja, zapošljava 1,2 hiljade radnika i jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore.

„On predstavlja važnu karitku stabilnosti elektroenergetskog sistema države, čega smo svjedoci u vremenu pandemije Covid-19, kada su za sve zemlje posebno važni njihovi sopstveni izvori i resursi“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *