Dodijeljene Social Impact Award nagrade najboljim projektima mladih

Dodajte komentar

Projekti Cegerica, Guidi i Flatoro dobitnici su nagrade  Social Impact Award 2020 za Crnu Goru, priznanja koje se dodjeljuje mladim  preduzetnicima za preduzetništvo sa društvenim uticajem. Nagradu online zajednice osvojio je projekat Putevima crnogorskih ukusa

Pobjednici takmičenja proglašeni su na svečanosti koja je danas održana u hotelu  Podgorica u Podgorici, a nagrade su uručili Ana Šebek savjetnica u Direktoratu za  investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Ministarstva ekonomije i Zef Đokić  savjetnik za pravna lica u Sektoru privrede u Erste banci. 

Pobjednici su osvojili nagrade od po 1.500 EUR za koje je sredstva obezbijedila Erste  banka, kao i mentorsko savjetovanje za dalji razvoj i implementaciju biznis ideja i  učešće na Međunarodnom SIA Samitu koji se ove godine organizuje online. 

O pobjednicima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Šebek (Ministarstvo ekonomije), Zef  Đokić (Erste banka), Adrijana Stevanović (Finance in Motion – EFSE fond), Milja  Stanojević (Ministarstvo nauke), Mileta Drašković (Investiciono Razvojni fond), Anica Maja Boljević (Fond za aktivno građanstvo – fAKT), Milica Vukotić (Univerzitet Donja  Gorica) i Kemal Grbović (Sekretarijat za preduzetništvo Glavnog grada). 

Na ovogodišnji konkurs za Social Impact Award program pristigao je 41 projekat  mladih od kojih su 10 najboljih izabrani za učešće u dvomjesečnom programu inkubacije, nakon čega je uslijedilo današnje takmičenje. 

Social Impact Award (SIA) je najveći međunarodni projekat na temu društvenog  biznisa, posvećen mladima starosti od 14 do 30 godina, koji je 2009. godine pokrenut  od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Vienna University  of Economics and Business. Fokus programa je na mladima koji su voljni pridonijeti  radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog preduzetništva u zemlji i  svijetu. Program se danas sprovodi u više od 15 zemalja Evrope, Azije i Afrike te  obuhvata više od 8.000 mladih godišnje. 

Social Impact Award program u Crnoj Gori realizuje Centar za ekonomski prosperitet  i slobodu – CEPS u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije, Erste bankom i  Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE). Pokrovitelji programa su  Investiciono-razvojni fond Crne Gore, Ministarstvo nauke i Fond za aktivno  građanstvo-FAKT. Lokalni partneri programa su Glavni grad Podgorica i opštine  Herceg Novi, Kotor, Budva i Šavnik, kao i Univerzitet Donja Gorica, Fakultet za  poslovnu ekonomiju i pravo Bar, Fakultet za menadžment Herceg Novi, Unija  poslodavaca, m:tel Digitalna fabrika, Naučno Tehnološki Park Crne Gore,  Digitalizuj.me, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj, IPC Tehnopolis,  Regionalni Biznis Centar Berane, Unija mladih preduzetnika Crne Gore, Unija  srednjoškolaca Crne Gore, Kancelarija za mlade Budva, Omladinski klub Tivat i  Omladinski klub Berane. 

Cegerica – Cegerica podrazumijeva prvu on-line specijalizovanu prodavnicu ručno  rađenih cegera od prirodnih materijala u Crnoj Gori. Područje uticaja: Životna sredina. 

Guidi – Aplikacija usmjerena na kreiranje digitalne zajednice putopisaca, blogera, i  ostalih strastvenih putnika gdje će oni moći na jedinstven način da podijele svoja  iskustva sa ostalim korisnicima platforme. Područje uticaja: Jačanje regionalnih  ekonomija. 

Flatoro.com – Jedinstvena platforma za oglašavanje nekretnina, posvećena  obučavanju i stvaranju agenata nekretnina sa fokusom na ruralne predjele. Područje  uticaja: Zapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta. 

Putevima crnogorskih ukusa je hedonistička radionica koja nas mami da se  upustimo u avanturu upoznavanja crnogorsko kulturno-gastronomskog prirodnog  nasljeđa. U opuštenoj atmosferi i prijatnom ambijentu bavimo se tajnama crnogorske  regije, kuhinjom naših baka kao i zaboravljenim specijalitetima. Područje uticaja:  Jačanje regionalnih ekonomija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *