Crna Gora ispunila uslove za novi aranžman sa Svjetskom bankom

Dodajte komentar

Crna Gora je ispunila sve uslove za odobrenje Development Policy Loan (DPL) aranžmana, pri čemu se u narednom periodu očekuje njegovo zaključenje, saopštili su predstavnici Svjetske banke (SB) na sastanku sa kolegama iz Centralne banke (CBCG) i Ministarstva finansija.

Crnogorska delegacija je, u nastavku redovnih jesenjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SB, na sastanku sa potpredsjednicom SB za Evropu i Centralnu Aziju, Annom Bjerde i izvršnim direktorom SB Koenom Davidseom, razgovarala o makroekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na posljedice pandemije Covid-19.

Crnogorska delegacija održala je sastanak i sa direktoricom Međunarodne finansijske korporacije (IFC), grupacije SB, za Evropu i Centralnu Aziju, Wiebke Schloemer.

Guverner CBCG, Radoje Žugić otvorio je pitanje obezbjeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori, što bi, prema njegovim riječima, doprinijelo snižavanju kamatnih stopa koje nude mikrofinansijske institucije u zemlji, a koje trenutno predstavljaju veliko opterećenje za njihove klijente.

„Dogovoren je nastavak komunikacije po ovom pitanju kako bi se sagledala mogućnost da ova korporacija podrži MFI sektor u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju CBCG i Ministarstva finansija.

Crnogorska delegacija razgovarala je i sa šefom Misije MMF-a za Crnu Goru, Srikantom Seshadrijem. Žugić je upoznao sagovornika sa stanjem u bankarskom sektoru, ističući da je situacija za sada stabilna i da su banke očuvale svoju likvidnost i solventnost, čemu su značajno doprinijele mjere koje je CBCG adekvatno i blagovremeno implementirala.

Takođe su mjere CBCG, poput uvođenja obaveznog moratorijuma, u velikoj mjeri pomogle građanima i privredi da se suoče sa krizom.

Predstavnici Ministarstva finansija su prezentovali najnovije makroekonomske podatke i saopštili da je crnogorska ekonomija pretpjela snažan negativan uticaj pandemije i pogoršanje fiskalnih indikatora. U cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po stanovništvo i privredu, Vlada je, u dosadašnjem periodu, usvojila tri paketa mjera, čija je implementacija u toku.

Seshadri je kazao da je MMF spreman da pruži podršku Crnoj Gori, ističući da fiskalna politika u narednom periodu mora biti usmjerena na održivost javnog duga.

U nastavku jesenjih sastanaka, predstavnici CBCG i Ministarstva finansija sastaće se sa generalnom direktoricom MMF-a, Kristalinom Georgievom, direktorom MMF Sektora za Evropu, Alfredom Kammerom i novoimenovanim izvršnim direktorom MMF-a Paulom Hilbersom.

Crnogorska delegacija je učestvovala na virtuelnoj sjednici Belgijsko-holandske konstituence, kojom je predsjedavao predsjednik Centralne banke Holandije, Klaas Knot.

Sjednici su prisustvovali i visoki zvaničnici ostalih 14 zemalja članica Konstituence, koju čine Jermenija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Gruzija, Izrael, Luksemburg, Moldavija, Holandija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Ukrajina.

Na sjednici je istaknuto da se ovogodišnji jesenji sastanci MMF-a i SB uglavnom bave temom pandemije Covid-19, koja je donijela ozbiljne zdravstvene i ekonomske probleme na globalnom nivou.

„Pad ekonomske aktivnosti i narušena fiskalna ravnoteža uslovili su rast javnog duga, koji je, u brojnim zemljama, i prije krize bio na zabrinjavajućem nivou“, saopšteno je na sjednici.

Takva situacija nameće dva ključna pitanja – kako očuvati zdravlje ljudi i kako se izboriti sa ekonomskom krizom i obezbijediti uslove za oporavak.

Učesnici su se saglasili u ocjeni da je, usljed suženog fiskalnog prostora, potrebno pažljivo kreirati, sprovoditi i nadgledati fiskalnu politiku, kako zdravstvena i ekonomska kriza ne bi prerasle u finansijsku ili dužničku krizu.

„Dobro osmišljene strukturne reforme ključne su za oporavak i makroekonomsku stabilizaciju, zaključeno je na sjednici. Istaknuta je potreba nastavka tijesne saradnje svih članica Konstituence, kao i spremnost MMF-a i SB da pruže pomoć zemljama članicama“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *