Američki SSC Tuatara je novi najbrži serijski automobil na svijetu

Dodajte komentar

Ovoga tjedna potvrđen je novi svjetski brzinski rekord za automobile iz serijske proizvodnje. Nakon Bugattijevog Chirona titulu najbržeg automobila preuzeo je SSC Tuatara.

Njegov proizvođač je američka kompanija Shelby SuperCars (SSC) North America. Rekord su oborili 10. oktobra, na državnoj cesti 160 u Nevadi, u blizini Las Vegasa, piše Autonet.

Test brzine se sastojao od dvije vožnje, tamo i natrag, po cesti dužine 7 milja (11,2 kilometara). SSC Tuatara u jednom je smjeru postigao najvišu brzinu od 484,53 km/h, a u drugom 532,93 km/h. Ukupni prosjek za dvije vožnje iznosio je 508,73 km/h, što je ujedno i novi brzinski rekord za automobile iz serijske proizvodnje. Chironov rekord iznosio je 490,48 km/h.

Tuatara ima 5,9-litreni V8 motor snage 1.750 KS i pogon na zadnje točkove te koeficijent otpora od tek 0,279. Vozilo teži 1.247 kg. Prilikom obaranja rekorda za volanom je sjedio britanski profesionalni vozač Oliver Webb, koji je nakon vožnje za Top Gear izjavio da maksimalna brzina u prošlonedjeljnom testu nije bila i najviša moguća s ovim automobilom. Prilikom vožnje je osjetio kako u njemu ima još snage, ali ga je bočni vjetar spriječio u tome da još malo nagazi na gas i pojuri i preko 533 km/h.

Rekord, da bi bio važeći, mora biti postignut sa serijskim gumama i običnim (ne trkaćim) gorivom. SSC je sve organizovao tako da bude zvanično izmjereno – bili su tu sertifikovani GPS uređaj, svjedoci, službeni zapisničari i sve što je potrebno da svoju Tuataru okrune kao najbrži putni automobil serijske proizvodnje u istoriji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *