STO iduće sedmice planira da odobri evropske carine na uvoz iz SAD-a

Dodajte komentar

Evropska unija trebala bi iduće sedmice da dobije i zvanično odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača aviona Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
EU je izborio pravo na uvođenje carina u sporu sa SAD-om zbog subvencija američkom proizvođaču aviona Boeing, potencijalno produbljujući dugotrajne trgovinske sukobe zbog kojih je Washington uveo carine na robu iz EU-a.

Prema pravilima WTO-a, Evropska unija mora zvanično da obavijesti Tijelo za rješavanje sukoba (DSB) o planu uvođenja carina. Prema dnevnom redu DSB-a, u kojem zasjeda svih 164 zemalja članica WTO-a, EU to planira uda učini činiti na sljedećem sastanku 26. oktobra.

To ne znači nužno da će EU odmah uvesti carine. Evropska komisija, koja koordinira trgovinsku politiku EU-a, takođe se mora savjetovati s 27 članica EU-a o tom pitanju.

Američka vlada saopštila da ne postoji pravna osnova po kojoj EU uvodi carine otkada je ukinuta sporna porezna olakšica, što je stajalište kojeg se drži i Boeing.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će „uzvratiti“ Evropskoj uniji ako uvede carine na američku robu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *