Najveća akvizicija u istoriji: Uniqa dovršila preuzimanje CEE poslovanja AXA-e

Dodajte komentar

Francuska osiguravajuća kuća AXA dovršila je prodaju svojih poslova životnog osgiuranja i štednje, imovine i nezgoda, te mirovina u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj austrijskoj UNIQA osiguravajućoj grupi za ukupnu novčanu naknadu od 1,0 milijardu eura.

– Očekuje se da će završetak transakcije rezultirati pozitivnim učinkom od +2 poena na odnos Solventnosti II AXA Grupe u četvrtom kvartalu 2020., navela je francuska osiguravajuća kuća u izjavi.

Za UNIQA Insurance Group ovo je najveća akvizicija u istoriji grupacije i najveća akvizicija do sada u austrijskoj industriji osiguranja u regiji CEE. Nakon što su izdana sva potrebna odobrenja, transakcija je formalno dovršena.

– Uprkos izazovnoj situaciji i važećim ograničenjima putovanja, zatvaranje jes provedeno u roku od osam mjeseci, saopšteno je.

Ovom akvizicijom UNIQA jača svoju tržišnu poziciju na visoko konkurentnim tržištima rasta u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Ne samo u Poljskoj, već i u Češkoj i Slovačkoj, UNIQA Grupa sada zauzima prvih pet mjesta i time održivo povećava svoje tržište i prisutnost brenda u cijeloj regiji CEE.

Pet miliona novih kupaca s premijom od 800 miliona eura povećalo je bazu kupaca UNIQA Grupe na više od 15 miliona.

AXA Group proteklih godina odlučila je da proda svoje poslovanje Vienna Insurance Group u Mađarskoj (2015.), Srbiji (2016.) i Rumuniji (2017.). Istodobno su azerbejdžanski poslovi prodani Elkhanu GARIBLI (2018), dok je ukrajinske podružnice AXA-e stekao FAIRFAX Financial Holdings 2019.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *