Turska u Crnom moru našla više gasa nego što se mislilo?

Glavno nalazište prirodnog gasa koje je Turska otkrila ljetos u Crnom moru veće je nego što se mislilo, rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

U avgustu je Ankara objavila da je otkrila najveće nalazište prirodnog gasa u svojoj istoriji, procijenivši vrijednost pronađene količine “plavog zlata” na 320 milijardi kubnih metara, piše Hina.

“Tamo ima dodatnih 85 milijardi kubnih metara, tako da rezerve prirodnog gasa sada iznose ukupno 405 milijardi kubnih metara”, rekao je Erdoan na brodu za bušenje gasa Fatih (Osvajač) koji plovi Crnim morem.

Potvrdio je da će snabdijevanje turskih domova tim gasom započeti 2023. godine. Njegova najava je uslijedila u trenutku kad se Turska pojačano trudi da se plasira kao regionalni energetski autoritet, te da smanji zavisnost zemlje o uvozu prirodnog gasa, što negativno utiče na njenu krhku ekonomiju, prenosi “Indikator”.

Turska godišnje potroši između 45 i 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a gotovo ga u cjelosti uvozi, najviše iz Rusije. Po podacima regulatornog tijela za tržište energije (EPDK), to ukupno iznosi oko 11 milijardi evra.

Paralelno sa istraživanjima u Crnom moru, Ankara je pojačala i inicijative u istočnom Sredozemlju, gdje je otkriće ogromnih rezervi prirodnog gasa poslednjih godina podstaklo apetite svih priobalnih država.

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *