NASA odabrala Nokiju za postavljanje prvog komunikacionog sistema na Mjesecu

Američka svemirska agencija NASA odabrala je Nokiju za partnera u postavljanju komunikacionog sistema na Mjesecu, kao jednog od preduslova održivog ljudskog sistema na Zemljinom satelitu, saopštila je u ponedjeljak finska kompanija.

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacioni sistem u svemiru do 2022. godine, čime bi otvorila vrata održivoj ljudskoj prisutnosti na Mjesečevoj površini.

Cilj NASA-ine misije je vratiti ljude na Mjesec do 2024. te izgraditi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu programa Artemis.

Nokia Bell Labs sarađuje s američkom kompanijom Intuitive Machines s ciljem integrisanja te revolucionarne mreže u njenu letjelicu namijenjenu slijetanju na Mjesec te dostave na Mjesečevu površinu.

Mreža će se samokonfigurisati nakon dostavljanja i uspostaviti prvi LTE komunikacioni sistem na Mjesecu, stoji u saopštenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne mogućnosti za mnoge razne vrste prenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prenos videozapisa visoke rezolucije.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *