Evropska tržišta nedjelju započela rastom

Na evropskim su berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nakon prošlonedjeljnog pada, jer se ulagači nadaju dodatnim podsticajnim mjerama u američkoj ekonomiji i vakcini protiv koronavirusa do kraja godine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, nakon prošlonedjeljnog pada.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,60 posto, na 5.956 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,85 posto, na 13.019 bodova, a pariški CAC 1,10 posto, na 4.990 bodova.

Ulagače je ohrabrila poruka američke kompanije Pfizer u petak da bi do kraja godine mogla biti spremna vakcina protiv koronavirusa u SAD-u.

Uz to, podršku tržištima pružila je poruka Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, da bi dogovor s Bijelom kućom o paketu pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize mogao biti postignut do predsjedničkih izbora početkom novembra.

Zahvaljujući tome, terminski S&P 500 indeks porastao je jutros 0,6 posto, pa se može očekivati rast cijena dionica na Wall Streetu.

Međutim, loše na tržišta utiču vijesti o daljnjem rastu broja oboljelih od koronavirusa u Evropi.

Mnoge evropske zemlje posljednjih dana bilježe rekordni rast broja novooboljelih, pa se ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak ekonomije od koronakrize.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,1 posto, na 23.671 bod.

Jutros je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Kine u trećem tromjesečju porastao 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su analitičari u prosjeku očekivali rast od 5,2 posto.

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *