Dok se svjetske ekonomije bore sa krizom, kineski BDP porastao 4,9%

Kineska privreda ubrzala je u trećem kvartalu, što je podržano primijetnim oporavkom potrošnje početkom jeseni, nakon šoka koji je prouzrokovao korona virus.

Aktivnosti u drugoj najvećoj ekonomiji na svijetu porasle su od jula do septembra 4,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je zavod za statistiku.

U drugom kvartalu porasle su 3,2 odsto.

Na tromjesečnom nivou BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao 2,7 odsto. U drugom kvartalu bio je veći 11,5 odsto u poređenju sa početkom godine koji je obilježilo razbuktavanje epidemije.

U periodu od januara do septembra aktivnosti su bile 0,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, prenosi Index.

Oporavak kineske ekonomije od korona-šoka počeo je već početkom proljeća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju. Tako je promet u maloprodaji u septembru porastao 3,3 odsto na godišnjem nivou. U avgustu je gotovo porastao skromnih 0,5 odsto.

Industrijska proizvodnja skočila je u septembru 6,9 odsto, nakon 5,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

I ulaganja kompanija pokazuju primjetne znakove oporavka. Tako su ulaganja u fiksni kapital u prvih devet mjeseci bila veća 0,8 odsto nego u istom razdoblju 2019. U prvih osam meseci bila su niža 0,3 odsto.

Vlada je uvela niz mera kako bi podstakla rast i podržala zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i poreske olakšice. Centralna banka snizila je ključne kamatne stope i ublažila propise o bankovnim rezervama.

Kineska ekonomija će ove godine jedina u skupini velikih ekonomija bilježiti pozitivnu stopu rasta – 1,9 odsto, procijenio je MMF.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *