“Centralne banke i vlade spriječile katastrofu”

Dodajte komentar

Predsednica ECB Kristin Lagard  je izjavila da su politike centralnih banaka i vlada širom svijeta sprečile “katastrofalnu depresiju”.

Prema njenim riječima, preduzete mjere “apsorbovale su šok” koji je pandemija koronavirusa izazvala u ekonomiji.

“Potrebno je da mjere podrške ostanu na snazi koliko god je potrebno da se izbjegne urušavanje privrede i povećanje nejednakosti. Međutim, moramo prepoznati stalne promjene koje se događaju i, da bismo iz njih izvukli najviše što možemo, počnemo već sada da transformišemo ekonomiju”, kazala je Lagardova na jednom ekonomskom forumu.

Podvukla je da mjere fiskalne politike moraju ostati na snazi.

“U suprotnom, rizikujemo histeriju na tržištu rada, bespotrebni gubitak održivih biznisa i povećanje nejednakosti”, zaključila je predsjednica Evropske centralne banke.

Lagardova je kazala da ekonomski oporavak Eurozone ostaje nesiguran zbog novih taklas infekcije kovidom19 koji mogu izazvati uvođenje strožih mjera socijalnog distanciranja.

“Sektori poput ugostiteljstva, prehrane i transporta mogli bi biti ugroženi, a u zoni eura, ti sektori su stvorili skoro jednu petinu radnih mjesta od 2013. godine”, izjavila je.

“Dakle ne samo što moramo zaštititi postojeće poslove, već moramo stvoriti i nove, koji odražavaju nove obrasce tražnje nakon pandemije”, dodala je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *