Vektra izbjegla odluku o stečaju zahtjevom za izuzeće sudije

Dodajte komentar

Vještak ekonomsko-finansijske struke Vidak Boričić je već krajem maja prošle godine utvrdio da Vektra Montenegro nije ispunila Plan reorganizacije čime su se stekli uslovi za pokretanje stečaja u tom preduzeću, ali je juče spriječeno donošenje konačne odluke o tome u narednih pet do sedam dana. To je urađeno tako što je punomoćnik Brkovićeve firme, Ranko Grbavac, podnio zahtjev za izuzeće stečajnog sudije Zorana Ašanina.

Privredni sud je početkom aprila 2019. godine imenovao privremenog upravnika Radojicu Grbu da prati prethodni stečajni postupak protiv Vektre Montenegro, na zahtjev finansijske institucije NLB Interfinanz AG iz Ciriha, koja niz godina potražuje nevraćenih oko 60 miliona eura.

Sudija Ašanin potvrdio je „Vijestima“ da Vektra Montenegro, prema nalazu vještaka Boričića i izvještaju privremenog stečajnog upravnika Grbe, nije ispunila “88 odsto predviđenog plana reorganizacije” iz 2013. koji je više puta dopunjavan do kraja te godine.

Ašanin duže u predmetu

U ponovljenom postupku o odlučivanju da li Vektra Monrenegro treba da ode u stećaj, Ašanin je više od godinu i po.

Nakon zahtjeva za izuzeće iz ovog postupka, sudija je juče pred kraj rasprave morao, u skladu sa zakonom, da prekine svako dalje postupanje u predmetu dok predsjednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić ne odluči o zahtjevu Vektre Montenegro.

Prije zahtjeva za izuzeće, punomoćnik Vektre Montenegro Ranko Grbavac je tražio od stečajnog sudije da odredi dopunsko vještačenje, ali i da odredi novog vještaka u ovom postupku, što Ašanin nije dozvolio budući da se ovaj predmet već razmatra više od godinu i po.

Na početku jučerašnjeg ročišta Brkovićev punomoćnik je prvo tražio dodatnih 60 dana da se ovaj privredni spor navodno riješi dogovorom i mirnim putem, tvrdeći da postoje dvije varijante za mirno rješenje. Tome se usprotivio Petar Minić, advokat švajcarskog NLB Interfinanz AG.

Koji dogovor?

“Ne postoji nikakav dogovor sa Vektrom Montenegro kojim bi bio opravdan zahtjev za odlaganje ovog ročišta”, istakao je advokat Minić.

Ranko Grbavac je sudu predočio namjere da Vektra Montenegro, prema prvoj varijanti, proda imovinu te kompanije u roku od šest mjeseci, a prema drugoj varijanti da se njihov hotel MOC u Bečićima jednostavno vlasnički prenese sa Vektre na NLB Interfinanz.

“Nijesu se još izjasnili o ovom našem predlogu”, dodatno je objasnio punomoćnik Vektre.

Advokat švajcarske finansijske kompanije, međutim, nije htio da čuje za ove predloge.

“Obećanje ludom radovanje”, kratko je narodnom poslovicom komentarisao predlog Vektre Montenegro.

Više puta su iz Vektre najavljivali da je blizu dogovor sa Švajcarcima.

Prije zahtjeva za izuzeće, punomoćnik Vektre Montenegro je tražio od stečajnog sudije da odredi dopunsko vještačenje, ali i da odredi novog vještaka, što Ašanin nije dozvolio s obzirom na to da se ovaj predmet već razmatra više od godinu i po

U Vektri Montengro je krajem 2012. bio pokrenut stečajni postupak, ali je od 2013. godine, kada je sud usvojio predloženi plan, vođen postupak reorganizacije.

Ni po osnovu tog postupka, povjerilac iz Ciriha nije mogao naplatiti ono što tvrdi da mu Vektra Montenegro duguje.

Grbavac je sudu predočio da Vektra Montenegro predlaže da proda imovinu te kompanije u roku od šest mjeseci, a prema drugoj opciji da se njihov hotel MOC u Bečićima vlasnički prenese sa Vektre na NLB Interfinanz. Advokat Švajcaraca je to komentarisao: “Obećanje ludom radovanje”

Prije pokretanja prvog stečaja u Vektri, u izvršnom referatu Privrednog suda bio je zahtjev Švajcaraca koji su tada tražili prinudnu naplatu 55,5 miliona, prema izdatim mjenicama, od dužničke kompanije i njenog vlasnika, ali one nijesu realizovane.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *