Pripremaju zakon o alternativnim fondovima

Dodajte komentar

Komisija za tržište kapitala će u narednoj godini raditi na izradi nacrta zakona o alternativnim investicionim fondovima, navedeno je u njihovom planu rada, ali bez detalja.

-U zakon o alternativnim investicionim fondovimaće se ugraditi Direktiva 2011/61/EU o menadžerima ovih fondova i unapređuje njihov regulatorni okvir tako što se uvodi nova oblast, odnosno oni se jasno razgraničavaju od otvorenih investicionih fondova, objašnjeno je u ovom dokumentu.

Radiće se i na nacrtu zakona o investicionim fondovima čije usvajanje je planirano takođe za narednu godinu. Cilj je takođe usklađivanje sa Direktivom 2009/65/EK o subjektima za zajednička ulaganja u prenosive hartije od vrijednosti. Komisija je najavila i učešće u izradi nacrta zakona o preuzimanju akcionarskih društava i o penzionim fondovima. Takođe su u planu izmjene zakona o tržištu kapitala.

Detalje izmjena koje su planirane iz Komisije još ne spominju, ali navode da je ključno usklađivanje sa direktivama EK.

-Nacionalni plan za integraciju u Evropsku uniju i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavljaju osnovu za preduzimanje aktivnosti na usaglašavanju propisa iz ove oblasti. Kroz ovaj proces se vrši implementacija standarda i prakse poslovanja od strane zaposlenih u Komisiji, kojima će obavljanje regulatorne i nadzorne funkcije biti usklađeno sa praksom zemalja EU, objasnili su iz Komisije.

Oni navode da je jedan od zadataka u narednoj godini i unapređenje korporativnog upravljanja.

-Korporativno upravljanje je sistem upravljanja i kontrole kompanija. Struktura korporativnog upravljanja određuje raspodjelu prava i odgovornosti između različitih učesnika u kompaniji, ističući pravila i postupke za donošenje odluka u vezi sa poslovanjem kompanije. Na taj način se postavljaju ciljevi kompanije i sredstva za ostvarivanje i monitoring poslovanja, objasnili su iz Komisije.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *