MA u Srbiji poslovao sa gubitkom od 378 hiljada eura u 2019.

Dodajte komentar

Gubitak Montenegroerlajnza u Srbiji na kraju 2019. godine je iznosio 378 hiljada eura, što pokazuje finansijska dokumentacija dostavljena Agenciji za privredne registre Srbije, piše Dan.

Srpska podružnica crnogorske državne kompanije “Montenegroerlajnz (MA) posluje sa gubitkom od oko 378 hiljada eura. Tačnije, toliko je iznosio akumulirani gubitak na kraju 2019. godine.

Godinu ranije akumulirani gubitak je iznosio oko 319 hiljada, što znači da je podružnica “Montenegroerlajnza u Srbiji za samo godinu dana uvećala gubitak za skoro 60 hiljada eura.

Tokom prošle godine u odnosu na 2018. značajno se smanjila vrijednost stalne imovine te državne avio-kompanije sa oko 32,4 hiljade eura na oko 2,7 hiljada eura. Istopili su se i dugoročni finansijski plasmani koji su pri je dvije godine imali vrijednost od skoro 30 hiljada eura.

Podružnica u Srbiji prijavila je dobitak u 2018. od oko 11 hiljada eura, koji je potrošen u 2019. godini. Crnogorski državni avio-prevoznik u Srbiji uvećavao je iz godine u godinu kratkoročne obaveze, koje su sa 346 hiljada u 2018. godini narasle na 391 hiljadu eura, dok je evidentirani gubitak iznad visine kapitala dostigao 370 hiljada eura. S obzirom na izuzetno loše poslovanje “Montenegroerlajnza i u Crnoj Gori, postavlja se pitanje da li će u narednom periodu ta državna avio-kompanija moći da finansira obaveze u Srbiji, ili će doći do gašenja te nerentabilne podružnice.

Dugogodišnji izvršni direktor “Montenegroerlajnza Živko Banjević, koji je na lični zahtjev razriješen sa te funkcije u aprilu ove godine, dao je u Srbi ji izjavu da gubitak u iznosu od 8.259.673 dinara (što je oko 70 hiljada eura) utvrđen prema finansijskom izvještaju za 2019. godinu ostaje nepokriven. Nije jasdžo kako je Banjević došao do te cifre, s obzirom na to da je u bilansu stanja podružnice u Srbiji evidentirano da se gubitak u 2019. godini uvećao za 6.984.000 dinara (što je oko 60 hiljada eura).

Prema podacima srpske Agencije za privredne registre, u prošloj godini evidentirano je 13 zaposlenih podružnici MA u Srbiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *