G20, Svjetska banka i MMF kreiraju pravila za digitalne valute centralnih banaka

Dodajte komentar

Međunarodne finansijske institucije i 20 najvećih svjetskih ekonomija uspostavljaju zvanične standarde za regulisanje i izdavanje digitalnih valuta centralnih banaka. Do kraja 2022. godine bi trebalo da završe regulatorne okrive za „stabilcoin”.

Nakon vijesti da je Kina građanima Šenžena podijelila digitalne juane, kako bi testirala njihovo funkcionisanje, dolazi izvještaj koji su sastavili ministri finansija i guverneri centralnih banaka 19 zemalja i Evropske unije (G20), Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka i Banka za međunarodna poravnanja (BIS). U njemu se navodi kako bi stabilcoin trebalo da bude zamjenljiv postojećim novčanim oblicima, da podsjeća na gotovinu u jednostavnosti upotrebe, ali i da njegovo korišćenje ne stvara trošak ili da on bude mali.

Sistemi digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) bi trebalo da se povežu s naslijeđenim finansijskim tehnologijama, tako da u svakom trenutku namiruju velike količine transakcija. Takođe, treba da se pridržavaju propisa i nadzora koji se primjenjuju na novac koji je već u opticaju, kao i da glavnu riječ imaju centralne banke. Ono što je važno, jer se sve odigrava u digitalnom prostoru, jeste da bude otporan na hakerske napade i druge tehničke izazove.

CBDC sistemi bi mogli da poboljšaju prekogranična plaćanja, ali bitna razlika u odnosu na klasične digitalne valute, poput Bitcoina, jeste ta što se iza ovog sistema ne nalazi blokčejn tehnologija anonimnih učenika, već centralna banka, koja ima nadzor nad svim transakcijama.

Evropska centralna banka i Banka Japana su takođe izjavile da razmatraju izdavanje digtalne valute. U Japanu bi digitalni jen trebalo da se testira na proljeće, a za sada nema naznaka kada bi i euro mogao da dobije svoj digitalni pandan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *