Češki startup Yieldigo zaključio investiciju vrijednu 2 miliona eura sa J&T Ventures, Alchemist Accelerator i PortfoLion

Dodajte komentar

Američki Alchemist Accelerator iz Silikonske doline i mađarski fond preduzetničkog kapitala PortfoLion ulažu 2 miliona eura u Yieldigo zajedno sa J&T Ventures. Brzorastuća kompanija koju su osnovala tri češka matematičara pomaže međunarodnim maloprodajnim lancima da postignu bolje rezultate primjenom cjenovne politike zasnovane na vještačkoj inteligenciji.

Pored Češke i Slovačke, platformu kompanije Yieldigo koriste maloprodajni lanci u Poljskoj, Njemačkoj, Ukrajini i Rusiji. Primjenom vještačke inteligencije, platforma omogućava trgovcima koji posluju putem interneta i na tradicionalan način jednostavno određivanje i upravljanje cijenama za desetine hiljada proizvoda u stotinama različitih prodavnica na osnovu preciznih predviđanja.

Oslanjajući se na interne podatke, konkurentnu poslovnu inteligenciju, opšte tržišne trendove i razne druge izvore, Yieldigo omogućava trgovcima da bolje postignu svoje ciljeve. Platforma im pruža podršku u povećanju tržišnog udjela, ostvarivanju veće profitabilnosti ili unapređenju preciznosti planiranja. Klijenti obuhvataju mrežu supermarketa, apoteka i drogerija, a kompanija pomaže tradicionalnim prodavnicama i prodavnicama koje posluju putem interneta.

„Koristićemo ovu investiciju za ubrzanje i jačanje širenja kompanije Yieldigo na evropskom maloprodajnom tržištu i za finansiranje daljeg razvoja i primijenjenih istraživanja. Finansiranje će nas odvesti korak bliže našem cilju da postanemo globalno najtraženiji alat sljedeće generacije za automatizovano određivanje cijena“, istakao je suosnivač kompanije Yieldigo, David Klečka.

Matematičari Radim Dudek, Jiří Psota i Klečka osnovali su kompaniju 2016. godine koja je nakon samo dvije godine počela da posluje sa profitom.

Tri osnivača su u početku bila uključena u matematička istraživanja u oblasti cijena karata, a zatim su odlučili da prenesu svoje iskustvo u sektor maloprodaje. Na osnovu transakcionih i drugih podataka, njihov sistem može da predvidi na koji će način kupac najvjerovatnije donositi odluke u različitim situacijama. Yieldigo je nedavno od Gartnera dobio prestižnu preporuku Cool Vendor, što je uspjeh koji je do sada ostvarilo svega nekoliko čeških kompanija. Za svoju inovativnu tehnologiju, kompanija Yieldigo je takođe osvojila nagradu Microsoft za 2019. godinu u kategoriji FMCG (tržište maloprodaje visoko obrtnih proizvoda) i e-Tail (maloprodaja putem interneta). Jedan od globalnih partnera kompanije Yieldigo je konsultantska kompanija Nielsen. Kompanija trenutno ima tim od oko 35 ljudi u Pragu i kontinuirano raste.

“Sektor maloprodaje podržan tehnologijom jedan je od osnovnih ciljanih segmenata investiranja J&T Ventures. Yieldigo ima potencijal da postane globalni lider u optimizaciji maloprodajnih cijena uz pomoć vještačke inteligencije, a otkad smo se prvi put sastali sa Yieldigo timom, otkrili smo odličan proizvod koji je prilagodljiv različitim potrebama, dobro prihvaćen i sa dokazanim poslovnim modelom, kao i pametne, ambiciozne osnivače sa izvanrednim timom. To je sjajan primjer inovativne tehnološke kompanije koja može da raste i da se širi globalno čak i tokom trenutne ekonomske i pandemijske krize i pretvori je u priliku”, izjavio je Adam Kočík, generalni direktor J&T Ventures.

„Tražimo ambiciozne timove sa izrazitom stručnošću u svojoj oblasti rada i globalnom vizijom. U Yieldigo timu pronašli smo izuzetne matematičare koji su spremni da izvrše uticaj na maloprodaju. Kao član OTP bankarske grupe, PortfoLion ima izrazito iskustvo u oblasti maloprodaje u dvanaest zemalja, i nadamo se da će to pomoći ubrzanju regionalne ekspanzije kompanije Yieldigo. Takođe se radujemo što ćemo zaključiti svoju prvu investiciju sa kompanijom J&T Ventures koja blisko sarađuje sa Davidom i timom“, dodao je Aurél Pásztor, partner u Portfolion Ventures, opisujući sklopljeni posao.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *